Чим зайняти дитину довгими осіньо - зимовими вечорами, коли за вікном панує холоднеча і прогулянку знову доведеться відкласти? Подаруйте малюку чарівний вечір, відкривши маленькому досліднику дивовижний світ хімії.

Пропоную провести кілька дослідів для дітей в домашніх умовах. Від казкових перетворень дошкільня буде просто в захваті. Але найголовніше — без складних формул і незрозумілих рівнянь Ваш малюк дізнається багато нового і цікавого.



pic Хімічні досліди для дітей

ПАРУЮЧИЙ ВУЛКАН Справити враження на трирічну дитину можна, додавши звичайний оцет в харчову соду. Насипте побільше соди (близько 2 столових ложок) в невелику посудину і лийте на неї оцет прямісінько з пляшки. Вміст склянки просто на очах почне «закипати» і пінитися. Обережно! Не нахиляйтеся до реагентів.

Але справжній фурор викличе виліплений з пластиліну вулкан (конус із отвором), який Ви закріпите на посудині. Коли оцет буде литися на соду, що знаходиться всередині, станеться маленьке диво: піна-магма стрімко витікатиме назовні, мов під час виверження реального вулкану. Таке незвичайне видовище точно запам'ятається Вашій дитині.

pic Захоплюючі досліди для малюків

ВОДНА ВЕСЕЛКА Ще один цікавий дослід для дітей дошкільного віку — водна веселка. Дивовижно, як за допомогою маленьких хитрощів змінюється колір води в посудині! Отож, налийте воду в прозору банку і додайте таблетку фенолфталеїну (продається в будь-якій аптеці). Рідина у банці буде прозорою. Але варто Вам додати розчин харчової соди — і вода тієї ж миті набуде яскраво-малинового кольору. Ось такі чудеса!

Коли радість від чарівного перетворення трішки згасне, додайте в малинову воду лимонну кислоту або оцет — і рідина знову стане прозорою.

pic Дослід "ВОДНА ВЕСЕЛКА"

ДОМАШНІ КРИСТАЛИ Дуже цікаве заняття, а головне — зовсім просте. Разом з малюком приготуйте перенасичений сольовий розчин, щоб нова порція солі не розчинялася у воді. А тепер помістіть в склянку з розчином дріт з петелькою на одному кінці. Пройде кілька днів — і на ньому з'являться (так-так!) кристали. А якщо Ви ще й харчовий барвник в розчин додасте, то у Вас вийде, приміром, «справжній» сапфір (якщо барвник синього кольору) або рубін (якщо червоного).

pic Дослід "ДОМАШНІ КРИСТАЛИ"

Стати чарівником домашньої лабораторії дуже легко. Трішки старань — і в світі хімічних чудес Вашому малюкові не знайдеться місця для нудьги.

Досліди для дітей в домашніх умовах



pic