Головною метою домашніх завдань є їх самостійне виконання дитиною, тому батьки не повинні перекладати цей обов’язок на себе. Завдання батьків – навчити дитину самостійно робити задані уроки і контролювати правильність їх виконання.

У початковій школі оптимальна тривалість підготовки заданих уроків становить 1-1,5 години. Щоб сформувати у дитини звичку самостійного виконання домашніх завдань необхідно зробити наступне:

• Організуйте робоче місце дитини: поставте зручний стіл, стілець, полицю або тумбочку для зошитів та підручників. Сідаючи на це місце, у дитини буде формуватися відповідний робочий настрій, бажання приступити до підготовки уроків.

• Поясніть дитині, що перш ніж приступати до виконання завдань, вона повинна уточнити, які саме предмети потрібно готувати, і що по ним задано. Щоб не вийшло, що спочатку дитина зробила вправу, а потім почала вчити правило, на яке задано вправу. Поступово дитина сама навчиться планувати свої дії і порядок виконання уроків.

• Існує поширена думка, що спочатку потрібно починати робити більш складні завдання. Насправді, це не зовсім так. Обов’язково потрібно враховувати характер і темперамент дитини. Якщо дитина відразу легко і активно включається в роботу, але потім швидко настає спад, то порадьте їй починати з важких завдань. Якщо ж навпаки починає дуже повільно, але поступово ефективність роботи збільшується, то починати потрібно з більш простих предметів.

• Самостійність дитини у підготовці домашніх завдань формується поступово, одним потрібно 3-4 місяці, в інших цей процес займає 2-3 роки, все залежить від індивідуальних здібностей. Але в будь-якому випадку цей процес складається з декількох етапів. На перших порах виконуйте завдання разом з дитиною. Постарайтеся з’ясувати, яких навичок і знань у неї не вистачає, і заповнити ці прогалини. Привчайте дитину робити завдання спочатку в чернетці. На наступному етапі доручайте дитині виконання частини завдань самостійно, при цьому ви повинні бути абсолютно впевнені, що дитина з ними впорається самостійно. Для дитини, власне як і для дорослого, дуже важливе відчуття успіху. Оцініть досягнутий результат. Придумайте яку-небудь систему заохочень за правильно виконані завдання. Наприклад, давайте їй зірочку, прапорець або кольорову наклейку. Візуальний образ накопичених нагород додасть дитині впевненості у власних силах і викличе бажання заробити побільше заохочувальних призів. У разі невдачі обов’язково разом з’ясуйте причину і спокійно розберіть ситуацію. Підкажіть дитині, що при виникненні труднощів вона може звертатися за допомогою до дорослих. На третьому етапі дитина зазвичай починає справлятися із завданнями сама, але їй потрібна ваша психологічна підтримка. Вона повинна знати, що ви перебуваєте поруч і завжди готові прийти їй на допомогу. Обов’язково перевіряйте виконані завдання. Дитина повинна відчувати, що ви щиро переживаєте за її успіхи у школі і намагаєтеся допомогти їй. На четвертому етапі дитина може повністю працювати самостійно. Вона орієнтується в часі виконання завдань. Намагається подолати всі труднощі сама, відкладаючи до вашого повернення тільки найважче. За собою необхідно залишити перевірку зроблених уроків. Перевіряючи виконання завдань, не поспішайте відразу виправити всі помилки, запропонуйте дитині подумати ще над виконанням завдання. Підказуйте тільки в крайньому випадку. Подаруйте дитині радість власних перемог.

Може видатися, що такий підхід займе багато часу і сил, але насправді ви витратите набагато менше часу і емоцій ніж на марну боротьбу (щоб дитина сіла за уроки, щоб не відволікалася на сторонні речі, щоб добре підготувалася до контрольної роботи і т.д.).

На допомогу батькам пропонуємо пам’ятку для дитини про виконання домашніх завдань.

Перш за все подумай і виріши з якого предмету почнеш виконувати домашні завдання. При підготовці усних завдань: – пригадай, що розповідав на уроці учитель; – прочитай текст повністю, у разі необхідності скористайся малюнками, схемами, словниками; – читай текст уважно, намагаючись запам’ятати найголовніше; – щоб краще запам’ятати матеріал: назви, визначення, дати – запиши їх у чернетці; – закрий книгу і спробуй подумки уявити розділи або частини прочитаного тексту, спробуй переказати прочитане; – прочитай текст ще раз, звертаючи особливу увагу на ті місця, які погано запам’яталися; – розкажи прочитане про себе і вголос; – якщо інформація погано запам’ятовується, можна написати короткий план прочитаного матеріалу і спробувати переказати зміст, використовуючи його. При підготовці письмових завдань: – приведи у порядок робоче місце і приготуй усе необхідне для роботи; – уважно прочитай завдання, подумай, які правила необхідно застосовувати у вправі, якщо забув, то подивися у підручнику; – якщо необхідно, подивися, як виконувалися аналогічні завдання на уроці у класі; – виконуючи завдання, пиши не поспішаючи, але й не занадто повільно; – не відволікайся на сторонні справи; – якщо не зрозумілий зміст вправи, попроси допомоги у старших; – важкі завдання спочатку запиши у чернетку, а після перевірки батьків перепиши у зошит.

Read more: http://korusna.info/dity/yak-navchyty-dytynu-samostijno-vykonuvaty-domashni-zavdannya.html#ixzz3kgAznIRf