Третій та четвертий енергоблоки Хмельницької АЕС таки добудують. Це підтверджують нещодавні заяви прем'єрки Юлії Тимошенко. Щоправда, не відомо, хто саме це робитиме. Українці ще не провели тендер на визначення майбутнього забудовника. Утім атомники вже обіцяють - конкуренція буде жорстка. Зводити в Україні нові енергоблоки мають бажання росіяни, французи, американці та корейці.

Довгобуди третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС готові до реконструкції. Спеціалісти-енергетики перевірили їх стан, та дали добро на добудову. І не випадково, пояснюють фахівці, адже зведення третього та четвертого блоків ХАЕС входить до стратегічної програми розвитку електроенергії України до 2030 року.

Росіяни найближчим часом продемонструють українцям проект реакторної установки. САме вона можливо і стоятиме на нових енергоблоках. Звичайно, північним сусідам України доведеться переконувати наших спеціалістів, що цей реактор дійсно кращий за інші, розповідають рівненські енергетики. Адже конкуренція на ринку дуже висока. Українці планують до кінця цього року провести тендер на визначення забудовника майбутніх енергоблоків. А конкурентами росіян згідно з проектом можуть бути також французи, американці та корейці. Тим часом зі свого боку, спеціалісти Хмельницької АЕС повинні до другого кварталу 2009 року представити майбутнім забудовникам техніко-економічне обгрунтування третього та четвертого блоків.