[+ВІДЕО] Унікальна археологічна знахідка на Рівненщині. Фахівці відкопали рибальське знаряддя, датоване 5 століттям до нашої ери. Цінне воно передусім тим, що стає черговим доказом існування потужного племені НЕВІВ. Вони, за описами давньогрецького історика Геродота були сучасниками скіфів.

Ось це житло стародавніх неврів. Садиба має сіни, головну кімнату, господарські споруди та навіть підвал. Точніше, лише його план. Нічого іншого тепер археологам уже не відновити. З часу, коли тут мешкали люди минуло не мало-не багато – дві з половиною тисячі років.

Неви були сучасникам скіфів. Єдина згадка про це плем’я у працях Геродота. Історик каже, то були дикі люди, здатні перетворюватися на воків. Саме з цим зауваженнням великого грека українські етнографи пов’язують нині існування в міфології поняття – вовкулака. Та ось знахідки археологів на території Рівне нщини кажуть про інше. Неви були хорошими господарями із влаштованим побутом.

Щойно Сергій знайшов жіночу прикрасу – це унікальна річ 5-того століття до нашої ери. Мідною заколкою жінки могли прибирати волосся або ж защіпати плащ. Та інші – без перебільшення сенсаційні знахідки, кажуть археологи доводять – неви були ще й вправними мисливцями і рибалками.

Крім кістяного гарпуна знайшли у помешканні рибалки-нева і аналог сучасному підсаку. Його виготовили із бивнів дикого кабана. На місці розкопу кілька десятків культурних шарів, кажуть археологи. Є тут і давня вуличка піч найперших християн, і житла 2-3-того століть нашої ери.