Ваша дитина стала вже зовсім дорослою і самостійною, але при цьому у вас зіпсувались відносини? Так, син або дочка в підлітковому віці може почати проявляти хамство, грубість і агресію, навіть якщо раніше дитина була прикладом для наслідування. Чому раптом так сталося, давайте розберемося.

Хамство і агресія - для батьків мало не найголовніші ознаки того, що дитина подорослішала. І хоч всі батьки готуються до дорослішання улюбленого чада, проблеми у взаєминах з ним часто застають їх зненацька. Але хамство підлітка - не привід від нього відсторонитися, сваритися чи не реагувати на те, що відбувається. Потрібно допомогти пройти цей складний період, тоді вам вдасться зберегти повагу і довіру.


Причини підліткового хамства:


• Хамство як спосіб самоствердження: підлітку здається, що якщо кричати і конфліктувати з батьками, то йому вдасться вирішити ситуацію в свою користь.
• Хамство як спосіб привернути увагу батьків.
• Копіювання поведінки батьків: якщо ви дозволяєте собі часто говорити на підвищених тонах і проявляти агресію, то не дивно, що ваша доросла дитина буде вести себе подібним чином.
• Гормональний сплеск: часті і різкі зміни гормонального фону підлітків призводять до того, що вони стають конфліктними, дратівливими і агресивними.
• Пошук меж дозволеного: підліток, коли хоче здаватися дорослим і самостійним, може проявляти агресію, навіть якщо така поведінка йому не властива, тобто, це - спосіб зробити виклик навколишньому світу.

Поради батькам, як реагувати на хамство і агресію підлітка


1. Проводьте з підлітком більше часу. Здавалося б, дитина подорослішала і стала самостійною, але саме в цей період вона дуже потребує спілкування з батьками, тому що в силу змін, які відбуваються з підлітком він може думати, що не потрібен або не цікавий вам.


2. Якщо син або дочка підвищує на вас голос, не намагайтеся його перекричати: краще проігнорувати його або почати говорити тихіше і спокійніше. Скажіть, що поки він розмовляє з вами в такому тоні, ви відмовляєтеся щось обговорювати.


3. Припиняйте грубість відразу, пояснюючи, що така поведінка є неприйнятною, і чому. Для «наочності» можете зняти його на відео, а потім показати, як з боку негарно виглядає подібна манера спілкування. Але після вирішення конфлікту обов'язково видаліть цей ролик і, тим більше, не використовуйте в якості компромату.


4. Скорегуйте лінію виховання. Так, агресивні діти зазвичай виростають в авторитарних сім'ях, де мама і (або) тато можуть кричати один на одного або на дітей. В результаті дитина відповідає вам тією ж монетою. Щоб цього не сталося, встановіть рамки спілкування, в яких ви будете чути і поважати думку і потреби один одного, а виходом зі складних ситуацій стануть компромісні рішення.

5. Ставте перед підлітком тільки досяжні цілі і заохочуйте його, коли він їх доб'ється. І якщо йому потрібна ваша допомога і участь, не ігноруйте дитину. При цьому не варто вирішувати проблему за нього: допоможіть йому самому вийти з ситуації, що склалася, або дайте пораду, як краще вчинити.