Страхи батьків щодо того, що підліток потрапить в погану компанію, часом виправдані, а коли мама або тато ставлять занадто жорсткі умови, то в замін отримують брехню підлітка.

У відносинах батьків з підлітком час від часу наступають критичні періоди. І вони неминучі. І ситуації ці можуть бути дуже різними, починаючи від нерозуміння батьків стилю одягу дитини, до заборон синові або дочці спілкуватися з кимось із їхніх друзів. На що батькам ніколи не можна зазіхати, щоб не зіпсувати відносини з підростом?

5 прав підлітка, з якими батькам потрібно змиритися

1. Право на свою думку
Підлітку в силу його психологічного розвитку, просто необхідно, що б його чули і зважали на його думку. У цьому віці дитина сильно схильна до стресів і депресій, може часто відчувати самотність і тужити. Завдання батьків підтримати дитину і дати їй можливість зрозуміти, що вона чогось варта в цьому житті. Прислухайтеся до думки вашої вже дорослої дитини.

2. Право зберігати від вас секрети
Якщо дитина щось хоче приховувати від вас, наприклад, з ким вона переписується або хто їй подобається, то не намагайтеся у неї це вивідати. І ні в якому разі не читайте листування підлітка або його особистий щоденник. Це підірве довіру  до вас і він ще більше від вас буде закриватися.

3. Право самому вибирати друзів
Якщо ви, м'яко кажучи, не в захваті від компанії вашого підлітка, то не намагайтеся йому забороняти з ними спілкуватися: зі своїми заборонами ви вже спізнилися років на десять. Постарайтеся поговорити з сином або дочкою, чому він (вона) дружить саме з цими хлопцями. Можливо, разом з ним ви зрозумієте свою дитину або він прислухається до вас. Але не нав'язуйте свою думку: якщо підліток з вами не згоден, він або почне відкрито конфліктувати, або буде і далі спілкуватися зі своєю компанією, приховуючи це від вас.

4. Займатися тим, що йому подобатися, і вибирати професію
Підліток має пробувати те, що йому подобатися. Можливо, ваш ідеальний домашній хлопчик захопився паркуром або скелелазінням і ви не маєте права забороняти йому займатися цим.
Ще важливіше вам утриматися від нав'язування своєї думки при виборі професії. Навіть якщо ви готували своїй дитині велике, на ваш погляд, майбутнє і будували плани на рахунок його запаморочливої ??кар'єри.

5. Право самому вибирати собі одяг і слухати те, що подобатися
Одяг, аксесуари, музичні напрямки та інше - це все прояв пошуку себе в підлітковому віці. І навіть якщо вас жахають футболки ваших дітей з черепами, наберіться терпіння і спробуйте обговорити з нею її стиль одягу. Наприклад, запропонуйте разом сходити до стиліста. Можливо, те, що носить ваша дитина - це стильно і красиво, а ваші погляди трохи застаріли