З 10 років дитина перетворюється в підлітка. Дитинство в минулому, а в майбутньому - ризик і бунт. Перед вами - прості рекомендації невролога, які допоможуть вашій дитині.

1. Робіть уроки біля вікна
Підлітку, який стрімко росте природне освітлення важливе, як ніколи. Постарайтеся, щоб стіл, за яким ваша дитина робить уроки, був біля вікна.

2. Подалі від комп'ютера
Якщо дитина робить уроки за столом, де є комп'ютер, то постарайтеся відсунути його якнайдалі. Мінімум 70 сантиметрів вільного простору має бути для того, щоб підліток міг розкласти необхідні зошити і книги.

3. Спину рівно!
Намагайтеся стежити за поставою вашого підлітка. Під час виконання домашнього завдання дитина повинна розміститися так, щоб коліна не згиналися під кутом 90 градусів. Якщо ви помітили, що ваш учень занадто сильно схилився над зошитами, попросіть його випрямити спинку або запропонуйте відпочинок. Дуже корисно - відволіктися від домашнього завдання і пройтися по кімнаті.

4. Досить спати
Норма сну для підлітків - 9-10 годин на добу. Якщо дитина спить менше, це призводить до зниження імунітету. І ще одне - не укладайте спати свою дитину на м'які перини або матраци з пружинами. Вибирайте тільки пружний і жорсткий матрац.

5. Слідкуйте за харчуванням підлітка
Щоб підліток був здоровим і енергійним, він повинен повноцінно харчуватися. У підлітковому віці зростає апетит, і, як правило, діти починають багато їсти, особливо хлопці. Хороший апетит - вимоги інтенсивно зростаючого організму. Харчування має бути різноманітним, включати м'ясо та крупи - джерела білків та корисних вуглеводів. Привчайте не зловживати солодощами і виключати солодкі газовані напої. Не забувайте контролювати питний режим, це дуже важливо!