«Сучасні діти зовсім не люблять книги», - скаржаться батьки. Вони «зависають» у планшетах, переглядаючи відео. Так хочеться щоб якийсь час дитина присвячувала читанню. Як привчити її читати старі добрі паперові книги?

Завдання це непросте, особливо в наш час. Адже надлишок онлайн інформації призводить до цифрового Альцгеймера.

Власний приклад

О так! Без нього нічого не працює! Ви не зможете змусити дитину читати, якщо вона вас з книгою не бачила. Розповіді про важливість літератури для розвитку мозку пройдуть даремно. Якщо книги такі важливі, чому дорослі їх ігнорують?

Інтереси дитини
Ви не зможете змусити дитину читати книги, які
їй не до душі. Відштовхуйтеся від інтересів дитини. Вона любить детективи? Чудово! Зараз величезний вибір літератури цього жанру для дітей. Вона цікавиться природою? Чудесно! Шукайте дитячу енциклопедію. ЇЇ захоплюють комікси - супер! Нехай вони будуть стартовим майданчиком для більш серйозної літератури. Дитина повинна розуміти, що книги - не «пекло» зі шкільної програми. Вони можуть бути цікавими і сучасними.

Привчайте з малих років
Першими іграшками дитини можуть стати не брязкальця, а м'які книжки з великими малюнками. Дітки їх обожнюють розглядати. Пізніше розширюйте асортимент літератури і присвячуйте мінімум 15 хвилин в день «читання». Читайте дитині вголос змалечку. Так в
она звикне до книг.

Також читайте:    5 вікових криз в житті дитини: шпаргалка для батьків  

Обговорюйте Вивчайте паралельно з дитиною ту ж книгу. У неї повинен бути співрозмовник. Обговорюйте сюжет і дії героїв, а також емоції, які вони викликають у дитини. Часто дітям немає з ким обговорити книгу, тому їм нецікаво читати.

Хваліть
Похвала творить чудеса. «Цифров
а» дитина проробляє над собою величезні зусилля для читання паперової книги. Відео простіше подивитися, ніж подужати літери. І тільки за зусилля дитину потрібно хвалити.
 

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber