Багато хто вважає, що нерозкритий дельфіній (цар-зілля, остріжки або сокирки)– квітка, схожа на голову дельфіна, звідси і назва, але є думка, що ім'я своє квіти дельфінії отримали на честь грецького міста Дельфи, в якому їх росло, кажуть, безліч. А на Русі його ще називали шпорник або живокіст. За старих часів ним лікували переломи кісток та забої.

Майже всі види дельфінію отруйні, але для людини вони не небезпечні. У насіннях і кореневищах шпорника присутні алкалоїди. Раніше ця рослина застосовувалася також при лікуванні зубного болю, епілепсії, водянки, як засіб для знищення мух, клопів, тарганів.

Оптимальне місце для посадки

Оптимальне місце для посадки - це тінь, справа в тому, що на пекучому сонці квітки часто вицвітають, так що грамотно підібране місце допоможе зберегти яскравість забарвлення. Також слід врахувати, що на вітряній ділянці дельфіній, швидше за все, не приживеться. Ця рослина віддає перевагу супіщаному, вологому, суглинному грунту, який багатий перегноєм. Дельфіній - посухостійкий, зайва вогкість для нього згубна. Грунти з високою кислотністю слід вапнувати. Кращий строк посадки цієї рослини - вересень.



pic

Полив

Шпорнику ідеально підходить помірний полив: достатньо полити рясно під корінь раз на 2-3 дні, додатковий полив потрібен тільки в посушливий період. На листя, щоб не було опіку, рідина не повинна потрапляти.



pic

Варіанти розмноження

Існує чотири основних способи висадки дельфинію:

Висадка насіння

Для цього потрібно на початку березня купити насіння в магазині (якщо є можливість, то краще зібрати насіння вручну), взяти просіянe землю і ящик, після того, як насіння посаджене - його слід рясно полити. Розсада сходить через десять днів, а пересаджувати її можна через місяць, так як за цей час розсаді в ящику буде тісно.

Розмноження живцями

У кореневої шийки старої рослини необхідно зрізати пагін, причому робити це слід влітку. Далі зрізані черешки висаджуються в пісок і поливаються, через місяць їх можна пересаджувати, як окремі рослини.

Розмноження діленням куща

Для цих цілей відмінно підійдуть 3-4 річні кущі з великою кількістю пагонів. Кореневище такої рослини розрізається уздовж таким чином, щоб пагони залишалися і на одній і на другій частині. Обидві половинки відразу готові до висадки в грунт.



pic

Розмноження бруньками

Приблизно в середині літа у кореневій системі дельфинія з'являються бруньки, саме їх можна використовувати як живці. Бруньку слід висадити в грядку в тіні і рясно полити, бажано, щоб земляна суміш була з піску і торфу. Після 4-5 тижнів пророслу бруньку слід пересадити на необхідну ділянку.

Наступного року після посадки дельфиній, як правило, дає досить рясну поросль, саме в цей період слід прорідити кущі та підв'язати найбільші стебла, які досягли 50-60 см. При виконанні проріджування слід видаляти, в першу чергу, пагони з середини куща, так як вони заважають правильній циркуляції повітря.



pic

Підживлення

Важлива умова посадки рослини - це мінералізація посадкової ями, для цього слід внести компост, перегній, золу, гранульоване комплексне мінеральне добриво з мікроелементами. Навесні потрібна додаткова підгодівля дельфінію, підійде мінеральні або рідкі органічні добрива. Під час бутонізації необхідний калій.



pic

Хвороби, шкідники

Як і у випадку з іншими рослинами, дельфіній може захворіти лише в разі неправильного догляду. Боротьбу з шкідниками та хворобами слід починати при перших ознаках, практично будь-яку проблему можна вирішити, якщо помітити її своєчасно. Найчастіше допомагає обприскування різними розчинами і розпушування землі. Найбільше дельфіній схильний до вірусних захворювань (айстрова жовтяниця, кільцева плямистість), бактеріальних хвороб (чорна плямистість листя) і грибкових хвороб (борошниста роса). Що стосується шкідників, то найчастіше проблеми виникають через слимаків та дельфінієвої мухи, остання відкладає свої яйця в бутони рослини, які потім, стаючи личинками, поїдають пелюстки, маточки і тичинки.