Мало хто може лишатися байдужим до півонії, ці величезні яскраві квіти своїм зовнішнім виглядом здатні вразити навіть найзатятішого квітникаря. Звичайно, буде неправдою сказати, що ця рослина невимоглива, адже за півонією слід доглядати цілий рік. Однак, милуючись небувалою красою цих квітів, усвідомлюєш, що це того варто!

Відповідне місце

Півонії потребують яскравого освітлення, навіть мінімальне затінення здатне стати причиною відсутності цвітіння. Місце для цієї рослини бажано вибирати на добре провітрюваному місці, де кущі півонії не хворітимуть і будуть менше схильні до всіляких шкідників. З-за значних розмірів рослину слід підв'язувати, тому, вибираючи підходяще місце, потрібно враховувати, що крім розлогого куща, там повинна ще поміститися опора для підв'язки.



pic

Оптимальний полив

Бульби у півоній залягають досить глибоко, тому «поверхневий» полив їм не підходить. Для одного куща півоній середніх розмірів слід взяти для поливу 2-3 відра води. Поливати слід під корінь, вся вода повинна потрапити до місця призначення - кореневища, а ось квіткам і листю вона абсолютно ні до чого. Не використовуйте для поливу холодну воду, якщо немає можливості використовувати дощову воду і доводиться задовольнятися водою з колонки або свердловини, то залиште її на сонці на декілька годин прямо у відрі, за цей час вона набуде відповідної температури і не завдасть шкоди квітці. В середньому півонії потрібно поливати не частіше одного разу на тиждень, але рясно, також потрібно пам'ятати, що надлишок вологи в грунті має згубний вплив.



pic

Підживлення

Півонії - квіти, яким ніяк не обійтися без додаткових підгодівлі, особливо гостро дана потреба проявляється в період цвітіння і бутонізації. На початку квітня виконують першу підгодівлю, найчастіше для цих цілей використовують органічні добрива, наприклад, гній. Для другої підгодівлі, яку виконують безпосередньо перед початком цвітіння, чудово підійдуть калійні і фосфорні добрива.



pic

Підготовка місця під посадку

За місяць до посадки куща півоній, вибране місце слід підготувати, для цього викопується ямка під бульбу і в неї поміщаються торф, перегній і річковий пісок змішаний з чорноземом, все це перекопують і присипають золою. Іноді бідні ґрунти рекомендують ще удобрити, наприклад, суперфосфатом. Такий нескладний спосіб допоможе молодоій рослині швидше вкоренитися, не боючись різних хвороб і шкідників.



pic

Грунт

Ця рослина віддає перевагу суглинним грунтам і дуже погано переносить заболочену місцевість, тому якщо на вашій ділянці близько розташовуються підземні води і земля надмірно сира, то слід перед посадкою куща на дно викопаної ями помістити хороший дренаж. Це може бути крупний пісок або керамзит - і перший, і другий варіант допоможуть зменшити кількість небажаної води в ґрунті.



pic

Ділення куща

Розмноження півоній відбувається найчастіше діленням куща, для цих цілей використовують дорослі кущі, яким по 4-5 років. Дану процедуру досвідчені квітникарі рекомендують виконувати на початку осені - у вересні. У цей період ризик появи ранніх заморозків мінімальний, сонце вже не таке активне і рослина зможе швидко вкоренитися. Для початку бульбу півонії потрібно викопати, попередньо зрізавши стебла, на висоті 10-12 сантиметрів до кореневища. Цю процедуру потрібно виконувати дуже акуратно, щоб не пошкодити бульбу, тому використовуйте для викопування НЕ лопату, а садові вила. Після того, як кореневище викопано, його потрібно промити водою, тим самим позбавити коріння від зайвої землі. ПРотягом 5-ти годин бульба повинна підсохнути і лише після цього її можна розрізати. На кожній відрізаній частині повинно залишатися не менше 3-4 бруньок і близько 5-6 стебел. У середньому одна бульба ділиться на 3-4 частини залежно від розмірів.