Існує думка, що клематис може замінити всі квіти в саду, а все завдяки своєму рясному цвітінню і яскравості забарвлення. Завдяки різноманітності видів клематис користується величезною популярністю у квітникарів. Грунтовний догляд, оптимальний полив і правильно вибране місце для посадки - запорука рясного і тривалого цвітіння клематису.

Відповідне місце

Вибір правильного місця для посадки клематисів - один з найважливіших аспектів догляду за ними. Ця рослина дуже світлолюбна, недолік сонячних променів значно знизить кількість квітів, тому слід вибирати сонячні місця, які захищені від вітру. Також для клематиса дуже важливим є склад землі: вона повинна бути добре удобрена, нейтральна або слаболужна, суглинна, повітре-і водопроникною, а також - пухкою. У кислому або засоленому грунті ці квіти рости не будуть. Через довге коріння, яке часто сягає 1 метр в глибину, ці рослини не переносять близько розташованих ґрунтових вод, І для того, щоб уникнути загнивання рослини, клематис слід посадити на височині. Готувати грунт для посадки клематисів слід заздалегідь, за рік до посадки саджанців, щоб вона встигла нейтралізуватися вапняним матеріалом і добре осісти. При виборі відповідного місця для посадки слід врахувати, що ця рослина плететься, а значить, поруч слід встановити палиці для плетіння або вибирати місце поруч з альтанкою або парканом. Спочатку саджанець підв'язують, потім рослина сама буде чіплятися за опору.

pic

Оптимальний полив

Зайве перезволоження грунту згубно впливає на стан рослини, тому крім регулярності поливу не менш важливим є фактор кількості внесеної води. У період посушливого літа - полив повинен бути рясний (2-3 рази на тиждень), а в інший час - помірний. При нестачі вологи дрібнішають квіти і значно скорочуються терміни цвітіння, а при надлишку - гниє коренева система. Поливати рослину найкраще ввечері, після заходу сонця або рано вранці, поки воно ще не зійшло. У дуже посушливий період можна додатково зрошувати рослина з пульверизатора.

pic

Добрива

Оскільки спочатку ця рослина висаджується в гарно удобрений грунт, то в перший рік після посадки рослина не потребує додаткової підгодівлі. А ось в наступні роки внесення добрив слід виконувати навесні і влітку, 1-2 рази на місяць, чергуючи органічні та мінеральні добрива. Клематис не варто удобрювати свіжим гноєм. У магазинах можна знайти спеціальні комплексні добрива для клематисів або вибрати універсальну підгодівлю для квітучих рослин.

pic

Способи розмноження

Найчастіше розмножують рослину насінням, але для того, щоб збільшити кількість пророслих одиниць - сіють їх у домашніх умовах, а висаджують вже пророслу розсаду. Як правило, найкраще проростає насіння клематиса, зібрані в поточному році, але якщо зберігати насіннєвий матеріал в паперових пакетиках при температурі 18-23ºC, то він буде придатний для пророщування протягом чотирьох років. При посіві насіння слід знати, що: дрібні насінки сіють у березні-квітні, середні - після новорічних свят, а великі - відразу після збору, восени або на початку зими. Спочатку розсада висаджується на застосоване місце на 2-3 роки і тільки після цього часу, після розростання кореневої системи, рослину пересаджують на постійне місце.

pic

Особливості посадки

Найчастіше саджанці клематиса висаджують у весняний період, але якщо ви придбали його восени, то рослину слід прикопати і прикрити. Літні саджанці садять так само, як весняні та осінні. Слід пам'ятати, що до повного вкорінення молодої рослини її обов'язково потрібно притінити і більш уважно поставитися до регулярного поливу. При покупці саджанців клематиса слід враховувати, що приймаються вони не так легко, як хотілося б, якщо в осінній період морози прийдуть рано, то врятувати тільки посаджену рослина буде дуже складно. У такому випадку, краще дати клематису перезимувати в приміщенні, де температура не опускається нижче -5 градусів.

pic

Підготовка до зими

Клематис вважається досить морозостійкою рослиною, набагато більше ця квітка боїться випрівання. З наближенням осінніх холодів слід спочатку виконати обрізання клематисів, а потім укрити квіти на зимівлю. Щоб уникнути випрівання у весняний період, слід не затягувати зі зняттям укриття. Як правило, вкривають клематис в той же період, що і троянди. Проводити укриття краще в суху погоду, не чекаючи сильних морозів.