Розпочався запис у Школу універсального журналіста, яку проводять у Рівному Видавничий дім “ОГО” і телерадіокомпанія “Рівне 1” з 2006 року. Навчання проводитиметься в другій половині серпня. Нижче ви прочитаєте відповіді на запитання, які можуть виникнути у вас щодо навчання у Школі універсального журналіста.

Запис на Школу універсального журналіста

Телефон: (0362) 62–35–00, 62–35–01

Резюме або заповнену анкету приймаємо на e-mail: golubev@ogo.ua

Завантажити анкету

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

Як з’явився цей проект?

Спочатку були Школи молодого журналіста, які проводились окремо в “ОГО” і на “Рівне 1”. А торік була проведена перша Школа універсального журналіста, де газетні й телевізійні спеціалісти об’єднали свої зусилля в навчанні журналістів-початківців. Відтоді вирішено щороку проводити Школи універсального журналіста.

Навіщо це потрібно?

Мета Школи універсального журналіста – дати молодим людям початкові уявлення про професію журналіста та елементарні практичні навички шляхом поєднання теоретичного навчального курсу і практичних занять з журналістики на базі провідних ЗМІ Рівне нщини – ВД “ОГО” і ТРК “Рівне 1”.

Редакціям це потрібно для того, щоб мати постійний притік молодих кадрів і формувати надійний кадровий резерв. Адже і ВД “ОГО”, і ТРК “Рівне 1” – це фірми, які постійно розвиваються і розширюються, тому люди тут потрібні завжди.

З якого віку можна записуватись?

Наші слухачі – це люди різного віку, освіти, роду занять. Більшість наших учнів –віком 20–25 років, але загалом ми приймаємо на навчання молодих людей віком від 16 до 30 років. (Неповнолітнім потрібно буде принести письмову заяву, підписану одним із батьків, про згоду на проходження навчання).

Кому варто пройти навчання?

З досвіду попередніх шкіл, можна виділити кілька основних цільових груп, яким особливо корисно пройти таке навчання:
  • випускники шкіл, які збираються поступити на факультет журналістики, але перед тим вони або їхні батьки хотіли б пересвідчитись: чи справді це та професія, якій варто присвятити життя? (особливо якщо серед знайомих немає журналістів, і спитати, по суті, немає в кого);
  • випускники шкіл, які добре пишуть твори, схильні до гуманітарних предметів, до громадської активності, були активними учасниками гуртків, олімпіад, конкурсів МАН, конкурсів ім. П.Яцика тощо, але досі не визначились, з якою саме професією пов’язати життя;
  • випускники ВНЗ, які хотіли б освоїти додатковий фах (особливо після того, як рік-два попрацювали за спеціальністю – наприклад, у школі — і розчарувались у ній);
  • студенти, які вже під час навчання замислюються про працевлаштування і хотіли б набратись досвіду в різних сферах, “попрацювати на резюме”, щоб у майбутньому виглядати на ринку праці більш конкурентноздатно.

Про що говорять на Школі універсального журналіста?

Під час навчання розглядаються, зокрема, такі блоки питань як риси та умови журналістської діяльності, сучасні тенденції розвитку газетної, телевізійної та Інтернет-журналістики, новини та їх написання, джерела інформації та робота з ними, техніка інтерв’ю, мовно-стилістичні аспекти роботи журналіста, юридичний бік підготовки журналістських матеріалів, основи он-лайн-журналістики, підготовка телерепортажів тощо.

Всі учасники отримують комплект роздаткових матеріалів з різних тем, які розглядаються на заняттях. Там є приклади, практичні рекомендації та додаткова інформація з цих тем. Якщо ви маєте намір всерйоз займатись журналістикою – радимо зберегти ці матеріали і періодично до них повертатися – там чимало корисного.

Чи схоже це на шкільні уроки чи лекції у ВНЗ?

Наші заняття – це не нудні лекції чи уроки, а живе спілкування в молодіжному колі. Трохи теорії – практичне завдання – закріплення теорії – приклад з життя – і так постійно… Сумувати буде ніколи! Говорити, спілкуватися доведеться всім! Відсидітись у куточку не вдасться – про це попереджаємо відразу!

Більшість прикладів, які будуть наводитись під час навчання, – не з книжок, а з реальної практики роботи викладачів у рівненських ЗМІ. Всі наші викладачі знають про журналістику не з книжок, а з власного досвіду. Всі колись починали з “нуля”, а сьогодні стали успішними в своїй професії. Завдяки ним, ви щодня матимете змогу зазирати “за лаштунки” місцевих газет і телебачення, чути про реальні випадки з реальними людьми – і вчитись на цих прикладах. Наші викладачі – це здебільшого такі самі молоді люди, які ще нещодавно також були студентами, тому чудово розуміють ваші потреби і, образно кажучи, говоритимуть з вами однією мовою.

Що ми гарантуємо?

Ми не обіцяємо за 12 днів зробити з вас журналіста – це неможливо! Ми не можемо замінити повноцінне навчання у ВНЗ – ми не є навчальним закладом. Але ми гарантуємо, що за час навчання ви отримаєте чітке уявлення про те, як РЕАЛЬНО ВИГЛЯДАЄ РОБОТА ЖУРНАЛІСТА В РІВНЕНСЬКИХ ЗМІ, які ЯКОСТІ та НАВИЧКИ для цього потрібні, які МОЖЛИВОСТІ та ЗАГРОЗИ несе в собі робота журналіста (не взагалі, а конкретно у місті Рівному в наш час). До того ж, ви спробуєте себе в елементарних практичних вправах, після чого будете більш готові до РЕАЛЬНОЇ РОБОТИ в сфері ЗМІ. Але вчитися вам доведеться і далі – наша Школа буде лише початком такого навчання, яке в справжнього журналіста триває все його професійне життя.

Хто проводитиме заняття?

Керівником проекту і основним викладачем є Віталій Голубєв – головний редактор Видавничого дому “ОГО” і заступник директора телерадіокомпанії “Рівне 1”, який має 12-річний досвід роботи в журналістиці, а також досвід тренінгової діяльності з питань газетного бізнесу.

До викладання також залучаються керівники та провідні спеціалісти ТРК “Рівне 1” і Видавничого дому “ОГО” з різних профілів.

Скільки триває навчання?

Навчання триває 12 днів (щодня крім суботи та неділі). Заняття проводяться у вечірній час, після 18 години. Тривалість – півтори години (одна пара) щодня. За попереднім узгодженням з групою, у певні дні час занять може бути продовжений до 2 — максимум 3 годин (з перервою).

Чи видають документ про закінчення Школи?

Після закінчення навчання всі випускники Школи універсального журналіста отримують відповідні сертифікати, які засвідчують успішне проходження навчання на базі ВД “ОГО” і ТРК “Рівне 1”. Звертаємо вашу увагу на те, що сертифікат не є документом про освіту державного зразка і сам по собі не гарантує працевлаштування. Він лише засвідчує те, що ви пройшли навчання на базі фірм, які є лідерами на ринку ЗМІ Рівне нщини.

Як це навчання може допомогти отримати роботу?

В останній день занять всі бажаючі (добровільно) проходять письмове тестування, за наслідками якого частині випускників пропонується пройти стажування на базі ВД “ОГО” або ТРК “Рівне 1” з можливою перспективою працевлаштування на штатній або позаштатній основі. Всі випускники, які успішно склали тестування, зараховуються у кадровий резерв ТРК “Рівне 1” і ВД “ОГО”, що надає пріоритетне право претендувати на заповнення вакансій, які з’являтимуться в цих структурах. Ми не гарантуємо роботу нікому – ми даємо можливість ПРЕТЕНДУВАТИ НА НЕЇ шляхом проходження стажування на нашій базі. Багато хто такою можливістю скористався – і сьогодні їхні імена звучать в телеефірі, а прізвища постійно зустрічаються на газетних сторінках. Наступним таким щасливцем можете бути і ви!

Нині у наших структурах успішно працюють такі випускники Школи журналіста попередніх років як Тетяна Коваль, Ольга Міхньов, Марина Попова, Ірина Ничипорук, Марина Фурс. Випускниця першої Школи телевізійного журналіста Тетяна Назаренко після успішної роботи на ТРК “Рівне 1” нині продовжує шліфувати журналістську майстерність на столичному телеканалі СТБ. Ряд наших випускників нині продовжують успішно робити кар’єру в інших виданнях або на провідних фірмах чи в установах Рівного.

Школа універсального журналіста – це ваша сходинка до життєвого успіху! Скористайтеся цим шансом!