Афеландра - надзвичайно рідкісна і красива рослина, головне її достоїнство в тому, що поки рослина не цвіте, її можна вважати декоративно-листяною, а як тільки афеландра випускає надзвичайно гарне суцвіття, стає зрозуміло, що це декоративно квітучий вазон.

Догляд за цією рослиною не можна назвати простим, але досвідченому квітникарю це точно «по зубах». Якщо ви зважилися завести цю рослину у себе вдома, то варто дізнатися, як правильно доглядати за афеландрою і які умови їй підходять.



pic

Вибір відповідного місця

Місце для афеландри потрібно вибирати сонячне, оскільки декоративність цієї рослини безпосередньо залежить від кількості світла. Якщо поставити вазон у погано освітленому місці, то його листя відразу втратять барвистість і їх кінчики почнуть скручуватися в трубочки. Єдине від чого цю рослину потрібно оберігати - це прямі сонячні промені, вони некорисні афеландрі і можуть залишити на листі сонячні опіки. Також при виборі відповідного місця потрібно звертати увагу на наявність протягів, особливо цей аспект актуальний у зимовий період. Будь-який незначний холодний вітер здатний згубити афеландру, крім того, будь-які коливання температури вкрай не бажані для цієї рослини.



pic

Оптимальний полив

Основна складова правильного догляду за афеландрою - правильний полив, даний вазон не відноситься до тих рослин, доглядаючи за якими, можна забути на час. Якщо ви пропустите полив і грунт трохи пересохне, рослина відразу почне скидати листя і відновити його буде досить складно і найголовніше - процес це нешвидкий. Тому постарайтеся постійно підтримувати землю в горщику трохи вологою, для цього полив повинен бути частим, але не дуже рясним. Зайва волога також не корисна рослині, як і пересушування грунту, тому обов'язково при посадці потрібно насипати в горщик дренажний шар, а саму ємність вибирати з отвором для стоку зайвої води. Афеландра дуже чутлива до якості води, тому краще віддати перевагу м'якій відстояній воді кімнатної температури.



pic

Температура та рівень вологості

Афеландра досить вимоглива до температури, вона погано переносить спеку і також реагує на холод, ідеально комфортна температура повинна бути в межах +20-24 градуси в літній час і +13-15 градусів - взимку. Як тільки рослині стає не комфортно, вона яскраво це демонструє, скидаючи листя, і перестає цвісти. Не забувайте при підвищенні температури в приміщенні збільшувати кількість поливів, чим спекотніше в кімнаті, тим більшої кількості води потребує рослина. Рівень вологості також є важливою складовою правильного догляду за афеландрою, ця рослина потребує досить вологе повітря - 50-70%. Для цього потрібно регулярне обприскування з пульверизатора, влаштовувати афеландрі душ, розставляти в кімнаті, де розміщується вазон, різні ємності з водою.



pic

Добрива

Афеландра - досить екзотична рослина, але догляд за нею в чомусь схожий на догляд за всіма іншими кімнатними рослинами. Дане твердження особливо актуально для підгодівлі. Ця квітка потребує регулярного підживлення в період з березня і до жовтня. Взимку слід зробити паузу і дати можливість рослині відпочити, все одно накопичених за літо і осінь мікроелементів з лишком вистачить до наступної весни. Удобрювати афеландру потрібно не частіше двох разів на місяць, для цих цілей чудово підійдуть універсальні мінеральні добрива.



pic

Пересадка

Для підтримки ефектного вигляду цю рослину слід пересаджувати щороку, на початку весни. Більше того, багато квітникарів для повного оновлення афеландри і рясного цвітіння щороку вирощують цю рослину заново, використовуючи живці попереднього рослини. У будь-якому випадку при пересадці слід запастися дерновим грунтом, дренажем і новою ємністю для посадки, яка повинна бути трохи більше, ніж попередня. Пересадку потрібно виконувати дуже акуратно, щоб не пошкодити кореневу систему афеландри, після того, як рослина посаджена в нову ємність, її слід відразу полити.



pic

Розмноження в домашніх умовах

Найчастіше в домашніх умовах афеландру розмножують живцюванням, хоча при бажанні це можна зробити і насінням.

Розмноження живцями

Даний метод поширеніший і досить простий. Зрізаний пагін вкорінюється в торф'яно-піщаній суміші або відразу в дерновій землі. Найшвидше цей процес відбувається в тепличних умовах, тому найчастіше квітникарі укорінюють живці афеландри в домашніх мінітепличках. Після вкорінення рослина пересаджується в окрему ємність.

Розмноження насінням

Головна проблема, з якою стикаються всі бажаючі розмножити афеландру насінням, - дуже погана схожість насіння. Точніше сказати, спочатку вони проростають добре, але варто їм полежати деякий час і відсоток пророслих рослин стає мізерним. Тому, якщо вам все таки хочеться скористатися цим методом, постарайтеся знайти свіже насіння хорошої якості. Спочатку насіння слід помістити в розчин, який сприяє прискореному зростанню, після чого воно неглибоко поміщається в грунт. Перші паростки можна побачити через 3-4 тижні.