Рододендрони - це рід чудових чагарників, до якого належить більше 800 видів і ще більше сортів. У них абсолютно різне за формою та кольором листя, але поєднує ці верескові рослини рясне та довге цвітіння дуже гарними, досить великими квітками.

Перший раз почувши назву квітки - рододендрон, важко собі навіть уявити наскільки це ніжна і тендітна рослина. Для того, щоб виростити її на дачній ділянці, доведеться створити всі необхідні умови для цвітіння. Якщо рододендрони посаджені на правильно обраній ділянці, в підготовлений грунт і і вкриті мульчою, то догляд за ними стає значно простіше.

pic

Грунт і місце для посадки

Вибираючи місце для посадки, слід звернути увагу на тінистість даної ділянки і на дерева, які перебуватимуть по сусідству. Також слід мати на увазі, що місце має бути захищене від переважаючих вітрів і прямих сонячних променів. Найкраще їм на лісистих ділянках, особливо під соснами і не дуже густими ялинами. Якщо на ділянці таких дерев немає, то чудово підійдуть місця, що безпосередньо примикають до північних стін будинку та інших спорудам.

Що стосується землі, то вона повинна бути кислою, повітро-і вологопроникною. Оптимальний склад: верховий торф (кислий), садова земля (суглинок) і соснова підстилка, взяті в рівних частинах. Якщо грунт важкий, можна внести в нього кілька відер піску, розподіливши їх на декількох квадратних метрах. Якщо ґрунт піщаний, бідний, його варто добре удобрити торфом або компостом.

pic

Освітлення і температура

Рододендрон погано реагує на прямі промені сонця і сильно освітлені ділянки землі, оптимальне місце - тінь і півтінь. Для того, щоб зрозуміти, чи підходить цій рослині освітлення, досить подивитися на її листя. При оптимальному освітленні листочки у вічнозелених рододендронів здорові, темно-зелені, вони дуже декоративні не тільки влітку, а й взимку, а от якщо світла занадто багато, то пелюстки квіток стають бляклими.

Чагарники рододендрона в природі можна зустріти, як правило, в гірській місцевості, тому не дивно, що саме там зберігається для них ідеальне співвідношення між температурою і рівнем вологості.

До перепадів температур кущі рододендрона практично не чутливі - якщо правильно підготуватися до зимового сезону, то ця рослина переживе найсуворішу зиму без викопування. У літній період оптимальна температура 18-25 градусів. Якщо літо видалося спекотним, то слід дуже уважно поставитися до поливу і додатковому обприскуванню рослини.

pic

Оптимальний полив

Рододендрон не повинен відчувати нестачу вологи, особливо в перший рік після посадки. Заливати кущі абсолютно ні до чого, надлишок вологи також не підходить цій рослині, краще поливати потроху, але постійно. Величезну роль для поливу відіграє якість води, якою поливають рослину, вона повинна бути м'якою, підійде також дощова вода або вода з чистого водоймища. У суху погоду слід допомогти рослині регулярними обприскуваннями, особливо в період активного росту, якщо є хоч найменша підозра, що вона відчувають дефіцит води. Для того, щоб зрозуміти, що рододендрону недостатньо вологи, потрібно звернути увагу на листя, вони стають матовими і опускаються донизу, по краях з'являються коричневі плями, схожі на грибкові захворювання.

pic

Підживлення

Рослині необхідна підгодівля перед початком цвітіння, відразу після нього і в кінці літа - на початку осені. Нічого особливого тут вигадувати не потрібно, в будь-якому магазині для садівника можна знайти готові розчинні добрива для рододендронів, 20-30 грам на 1 літр води буде більш ніж достатньо для однієї рослини, до нього можна додати 5-10 грам будь-якого азотного добрива.

pic

Розмноження

Рододендрони можна розмножувати різними способами: насінням, живцями, відводками, щепленням. Садівники-аматори віддають перевагу вегетативному методу відводками. Для цього молоді гнучкі пагони вкорінюються поряд з материнською рослиною. При цьому, нахилений пагін частково вкладається в ямку глибиною не менше 15 см. Уже в наступному сезоні можна сміливо викопувати цей новий кущ і пересаджувати його в відповідне місце.

Для живцювання беруть напіводеревенівші пагони, нарізують їх на живці довжиною 5-8 см, нижнє листя видаляють, 2-3 верхніх листочки залишають повністю. Вкорінюються рододендрони досить важко, тому живці краще 12-16 годин потримати в розчині стимуляторів росту. Після чого живці готові до вкорінення.

pic

Підготовка до зими

У зимовий період рододендрону необхідний особливий догляд. Ще з осені слід уважно стежити за поливом, він не повинен бути менше 12-13 літрів води за один раз, далі перед першими заморозками кущі слід завернути мішковиною і зафіксувати мотузкою, такий нехитрий метод дозволить не порушувати надходження повітря до рослини. Знімати це укриття можна тільки тоді, коли пройдуть нічні заморозки. Навесні, не менше ніж заморозків, слід побоюватися полуденного сонця. Так що для даної процедури слід вибрати похмурий день, щоб не нашкодити незміцнілий рослині.