Батьки виховують своїх чад по-різному: одні переконані, що діти повинні добре вчитися і насолоджуватися дитинством, інші - що привчати до домашніх обов'язків дітей потрібно з пелюшок, треті сурмлять про необхідність нових методів виховання і рівноправність між дітьми та батьками.

Психологи вважають, що діти й батьки багато в чому рівні. Істотна відмінність полягає лише в тому, що дорослі несуть матеріальну відповідальність за свої дії та вчинки.

Щоб дитина могла вирости впевненою і реалізованою, необхідно дотримуватися її права на: успішність, незалежність, прохання, право на бажання побути на самоті, право бути почутою і нести відповідальність за свої вчинки, а також право відмовитися від чого-небудь.

Батьки повинні розуміти, що дитині необхідна любов і підтримка. Тому, будуючи правила для дитини, не забувайте про те, що ви колись теж були дітьми. І робіть все так, як би ви хотіли, щоби ваші батьки ставились до вас у дитинстві.

Слід пам'ятати, що гармонія в сім'ї заснована на рівності та повазі між її членами. Дотримання правил і обов'язків гарантує вам щасливе життя.