Нарешті пригріло весняне сонечко і миттєво освітило бліденькі личка наших дітей, а у багатьох - синці під очима. Також батьки помічають, що діти стали швидко втомлюватися, погіршилася пам'ять і увага. Це все - ознаки весняної втоми.

Ознаки • Дитина довго не може заснути ввечері, а вранці її не добудишся.

• Стала плаксивою і уразливою. Або надмірно рухливою, збудженою.

• Погано їсть.

• Тільки начебто впоралися із застудою, як знову захворіли. Причини Навесні погода дуже нестійка. Постійно змінюється температура повітря, барометричний тиск і вологість повітря. Всі ці постійні зміни можуть вплинути на організм і цілком здорової дитини.

Навесні збільшується активність сонця, тривалість світлового дня і напруга магнітного поля Землі. На все це організм людини різко реагує, намагаючись підлаштуватися до змін навколишнього світу. І як наслідок можливе погіршення загального стану організму.

Також дуже значима причина весняної втоми - брак вітамінів, яких так мало в овочах і фруктах, що перезимували. Після довгої зими можливий гіповітаміноз з усіма його проявами - втомлюваністю, сонливістю, а іноді і головними болями. І ось вже пригріває перше сонечко, а дитина все більш сприйнятлива до застуд, запальних захворювань. Як допомогти її організму без труднощів перейти на «літній ритм»?

Що робити? - Перша й головна умова - не варто перенапружуватися і економити на сні. У сезон розгулу весняної втоми потрібно спати хоча б на годину більше, ніж до переведення годинників на літній час і краще з відкритою кватиркою, в прохолодному приміщенні і не менше 9-10 годин.

- Вибір додаткових занять за бажанням самої дитини (можлива навіть тимчасова відмова від відвідування гуртків, секцій тощо, а також деяке тимчасове послаблення домашніх обов'язків). Знизьте інтелектуальне навантаження. Якщо можна, відкладіть на певний час додаткові заняття іноземними мовами, математикою, шахами;

- Спокійна, врівноважена атмосфера в сім'ї;

- Довірливі стосунки з батьками (цікавтеся здоров'ям дитини, побалуйте улюбленими ласощами, запропонуйте самому скласти програму розваг на літні канікули);

- Більше рухатися! Спочатку прогулянка, потім уроки. Прогулянка повинна стати обов'язковою частиною життя дитини. Чи залишається у дитини час на активний відпочинок - прогулянки, заняття спортом або танцями? Відомо, що школярі легше переносять навчальні навантаження, якщо багато рухаються. У день школяр повинен гуляти 3 години на день. Якщо не виходить стільки в будні, то на вихідних їдьте за місто.

Слідкуйте за тим, щоб види діяльності, якими зайнята дитина, чергувалися. Втомилася від уроків – пострибай, пограйся, поговори по телефону, сходи в магазин, в кінці кінців. А вже потім повертайся до підручників.

- Визнайте право дитини сказати: "Я більше не можу". Зрештою, зайві пара балів не варті нервового зриву, зіпсованого зору і відрази до навчання на все життя. Не сваріть дитину за погані оцінки. Відпочине - навчання нажене. Проведіть сеанс домашньої психотерапії: обговоріть разом з дитиною, що для вас і для неї важливіше - знання або оцінки. Слідкуйте за тим, щоб у неї вистачало часу і на відпочинок, і на спілкування.

- Прислухайтеся до тижневого біоритму. Найбільша втома навалюється на дітей у четвер. Тому, якщо дитині зовсім не під силу вчитися, разок-другий не ходіть до школи саме в цей день тижня. Але залишатися вдома - не означає весь день лежати перед телевізором або гратись на комп'ютері. Краще виспатися і погуляти. Добре в додатковий вихідний сходити в басейн або провести день у русі на повітрі. Ідеальним варіантом була б ще абсолютно вільна у цей день мама (ну або тато), які б склали дитині компанію.

- Перевірте артеріальний тиск. У деяких дітей, частіше у дівчаток, через перевантаження воно може піднятися. Норма верхнього показника для учнів молодших класів - 80-100 мм рт. ст. При підвищеному тиску навчальні навантаження треба терміново знизити і більше гуляти.

- "Водні" ігри та ігри з піском. Підійде навіть раковина або тазик, а для піску коробка.

- Галасливі ігри з подушками.

Харчування Налягайте на свіжі фрукти та овочі, свіжовичавлені соки. У раціоні має бути достатньо овочів і зелені - не тільки салату, кропу і петрушки, а й броколі, шпинату, стручкової квасолі. Разом з настоєм шипшини (або свіжим цитрусовим соком) вони забезпечать організм вітаміном С. Якщо є можливість, дайте дітям апельсиновий або грейпфрутовий сік натщесерце, трохи розвівши водою, щоб не дратувати слизову оболонку шлунка. Добре б протягом дня частіше їсти лимони. Якщо у дитини на цитрусові алергія, то не біда, вітаміну С дуже багато у квашеній капусті, навіть більше, ніж в апельсинах. Головне, щоб він щодня надходив в організм (адже вітаміном С неможливо запастися про запас).

Вітаміни і корисні речовини містяться не тільки в рослинній їжі, але і в м'ясі, рибі, яйцях та інших продуктах тваринного походження. М'ясо і риба дитині теж потрібні - білки стимулюють роботу мозку. А ось солодку випічку обмежте, не навантажуйте печінку і підшлункову, це знижує і без того ослаблений втомою імунітет.

Магній - головний антистресовий елемент, і його часто дуже не вистачає в раціоні. Він міститься в буряку, кольрабі, гарбузі, твердих сортах пшениці, насінні соняшнику, квасолі. Не менш корисні для лікування та профілактики синдрому весняної втоми багаті вітамінами і фітонцидами цибуля і часник.