Новий рік, безумовно, довгоочікуване і всіма улюблене свято, до якого ми починаємо активно готуватися з Католицького Різдва, і продовжуємо святкувати до Старого Нового року. А скільки ж насправді "Нових років" в році й коли і хто їх святкує?

Почнемо з тих, хто відзначає Новий рік, як і ми, у ніч з 31 грудня на 1 січня - це Австралія, Шотландія, Італія, Австрія, Японія, Румунія, Канада, США, ОАЕ, Фінляндія і багато інших країн. Далі Новий рік переходить до Греції, збігаючись у часі з нашим Старим Новим роком, і відзначається 14 січня. А називається цей день - День Святого Василя. Святий Василь відомий своєю добротою, і грецькі дітки залишають свої черевики біля каміна в надії, що Святий Василь заповнить їх подарунками.

Наступний Новий рік приходить відповідно до місячного календаря. Цей Новий рік не має фіксованої дати, оскільки наголошується в першого весняного молодика (між 21 січня і кінцем лютого). Традиція зустрічати Новий рік за місячним календарем існує в Китаї, Малайзії, В'єтнамі, Сінгапурі, Кореї, Монголії, а також серед прихильників буддійської релігії і в інших країнах. Мусульманський Новий рік - Хиджра наступає в перший день першого місяця мусульманського року, щороку ця дата міняється.

Весною теж можна зустрічати Новий рік. Навруз - так називається перший день нового року за персидським календарем. Він наголошується в ніч з 21 на 22 березня, у день весняного рівнодення, населенням Афганістану і Таджикистану, що говорить мовами персидської групи, а також у республіках Середньої Азії, в Ірані, Пакистані і Азербайджані.

Продовжити святкування можна наступного ж дня, перемістившися до Індії, де Новий рік наголошується 22 березня. В Індії аж вісім дат, які наголошуються як Новий рік. Ось, наприклад, у день Гуди Падва - неодмінно потрібно покуштувати листя дерева нім-нім (на смак дуже гіркі і неприємні). Але за старим повір'ям, вони оберігають людину від хвороб і бід, забезпечують, як не дивно, солодке життя.

А 1 квітня - у день жартів і розіграшів, Новий рік зустрічають в Одесі. І 1 квітня - початок нового року Гумору.

Новий рік у Бірмі теж починається першого квітня, у найспекотніші дні. Цілий тиждень люди від душі поливають один одного водою. Йде новорічний фестиваль води - тінджан.

Також у квітні - 13 квітня - Новий рік приходить до Шрі-Ланки і Непалу.

Лаоський Новий рік наступає 14 квітня, коли виснажене спекою населення Лаосу чекає сезону дощів.

У Бірмі, навпаки, Новий рік настає після тропічних злив, у найспекотніші дні квітня - з 12 по 17 число. Точний день святкування щорічно встановлюється Міністерством культури, і свято продовжується три дні.

У 1940 році уряд Таїланду ухвалив рішення святкувати Новий рік 1 січня. Незважаючи на це, головним святом Таїланду залишився традиційний Тайський Новий рік або Сонгаркан, який проходить в другій декаді квітня.

Далі Новий рік зустрічають вже влітку. Племена майя зустрічають Новий рік 16 липня, а от у серпні це свято наголошується в Джібуті і Нігері.

Восени 1 вересня в Сирії починається, ні, не навчальний, а найзвичніший Новий рік. І продовжує святкуватися восени вже у всіх єврейських будинках. Рош ха - Шана, так називається єврейський Новий рік, який святкується в перший і другий день місяця Тішрей.

11 вересня наступає Ефіопський Новий рік, який знаменує те, що в Ефіопії закінчився сезон дощів.

До Гамбії Новий рік приходить 7 жовтня.

Також у жовтні Новий рік приходить і до Індонезії. Всі люди причепурюються і просять один в одного пробачення за неприємності, які вони заподіяли в минулому році.

А 18 листопада Новий рік перетинає межу Йемену.

Також у середині листопада Новий рік зустрінуть в Океанії і на Гаваях.

Ніч з 31 жовтня на 1 листопадa відома більше як "Хелловiн". Але крім цього в деяких країнах, де жителі все ще говорять на кельтських мовах (Шотландія, Ірландія, острів Мен), саме в цю ніч святкується кельтський Новий рік "Самайну".

А коли і який Новий рік святкувати - вибирати вам! Головне, щоб це було Справжнє Свято!

Острів знань