У селі Здовбиця на Здолбунівщині напередодні вшанували головного командира УПА Романа Шухевича. До сто першої річниці від дня його народження місцева молодь влаштувала смолоскипову ходу. Саме у Здовбиці в 1944 році відбувся бій між повстанчими загонами та армією НКВС, де в один день загинули понад півсотні вояків УПА. Тамтешні жителі не перший рік збираються на місці бою, в якому пішли з життя їхніх родичі.

Пісні, які надихали вояків української повстанчої армії, коли вони вирушали у бій з армією НКВС, сьогодні співає молодь села Здобиця дорогою до Микитових ровів. Саме там у 44-му році відбувся один з найкривавіших боїв в історії УПА.

Сьогодні про місце бою нагадує курган та хрест. Уже другий рік поспіль суди приходить небайдужа до історії молодь та родини тих, хто загинув під кулями енкавеесівців.

Батько Ігоря Соллтиса у Здовбиці - справжніх герой УПА. ВІн загинув у тому бою на Микитових ровах. А з ним іще 64 молодих упівця. Чоловік пригадує, українських повстанців підтримували усім селом. Тут були підпільні майстерні, де переховували зброю, ремонтували взуття, шили упівські строї. З 5 тисяч жителів Здовбиці тисяча воювали в УПА.

Вшановують на Микитових ровав іще одну подію,яка передувала створенню української повстанчої армії. 30 червня 1941 року організація українських націоналістів проголосила Акт відновлення незалежності України. А після того, як німці не схвалили такі націоналістичні наміри, українці пішли в підпілля.