Таку незвичайну рослину продають як зелений сувенір - подарунок до Дня всіх закоханих - 14 лютого. Насправді, ця оригінальна рослина - різновид хойї - хойя керрі. Її також називають хойя Валентинка або закохана хойя.

Хойя прийшла в наші будинки з південно-східної Азії: з півдня Індонезії та Китаю, з Нової Гвінеї, Таїланду, з островів Малайського архіпелагу, деяких частин Індії. Крім того, її можна зустріти на півночі Австралії. Дуже декоративна завдяки формі листочкам- листочки схожі на сердечка.

Місце розташування

Восковий плющ – домашня рослина. Вона не підходить для вирощування в саду, оскільки любить тепло, боїться вітрів і палючого сонця. Під прямим сонцем листочки червоніють і отримують потужні опіки, також вітер може уповільнити її зростання. У цієї ліани досить невелика коренева система, тому їй не потрібні об’ємні горщики. У приміщенні найкраще підійде південно-східне або південно-західне вікно, адже хойї потрібне притінення від жарких полуденних променів. Восковий плющ при значному розростанні потребує опори, її можна зробити у вигляді гнучкої арки. Можна вирощувати хойю і в підвісних кошиках. Рослина не любить обрізки, але пошкоджені листя слід видаляти, можна обрізати пагони, на яких не було квіток. Після появи бутонів рослина краще не рухати - вони можуть опасти. Крім того, не можна видаляти відцвілі квітконоси, на їх місці в новому сезоні розвинуться нові квітки.



pic

Температура і вологість

Влітку бажана температура для цієї рослини не вище 24 °С, а взимку мінімальна 10 - 16°С. Не зайвим буде регулярне (1 раз на 2 тижні) обприскування теплою водою, не потрапляючи на квітки, або можна помістити горщик в піддон з вологим керамзитом.



pic

Оптимальний полив

Грунт має бути помірно вологим і висихати на 2-3 см перед наступним поливом. Поливати м'якою водою не частіше одного разу на тиждень влітку (якщо не дуже сухо і спекотно). Взимку полив варто обмежити до 1 разу кожні 14 днів.



pic

Підживлення

Грунт має бути пухким, повітропроникним, тому до нього слід додати пісок або перліт з торфом, якщо земля надто щільна. Для суміші власного приготування слід узяти: 3 частини листової землі, 2 дернової землі, 2 частини перегною, 1 частина піску. Завжди використовуйте горщик з отвором. У період вегетації 1-2 рази на місяць варто підживити хойю рідким добривом, розведеним удвічі. Пересадку слід здійснювати у квітні 1 раз на 2-3 роки, восковий плющ краще цвіте у тісних горщиках.

Розмноження

Восковий плющ розмножують верхівковими живцями довжиною 8-10 см, які мають кілька бруньок, вкорінювати в суміші вологого торфу і піску при температурі 20-25 °С. Накрити контейнер зверху поліетиленом або склом. Можливе розмноження повітряними відводами або листям з пазушної бруньки.



pic

Шкідники та хвороби

Уражається найчастіше борошнистими червцями, а також павутинним кліщем, кореневою гниллю. При надлишку вологи можуть загнивати коріння і стебла, жовтіти і гнити листя. Пелюстки і бутони можуть обсипатися, якщо на них потрапила волога при обприскуванні або через переміщення горщика. Повільне зростання і блідо-зелене листя спостерігаються при нестачі азоту в ґрунті. Коричневі сліди від опіків з'являються при надлишку світла. Листя скручується і сохне, коли дуже спекотно і сухо.