Середземномор'я - це батьківщина селери. У Стародавньому Єгипті, Римі, Греції селера знали як лікарську рослину, листям якої прикрашали тріумфаторів. Селера вирощували ще в 3-2 столітті до нашої ери. У 16 столітті в Італії, а потім в Англії і Франції його почали вирощувати в якості харчової пряної рослини. У наш час має широке поширення в Китаї, Японії, Індії, Північній Африці, Центральній і Північній Америці і Європі.

Технологія вирощування селери

Маленьке насіння даної культури в грунт не закладають, так як воно в ході проростання вимагає сонячного світла, його просто трохи притискують до землі. Ємність з посівами прикривають поліетиленовою плівкою або склом і ставлять в місце з температурою 20-25 градусів тепла. Швидкість проростання селери повільна: поява сходів починається через 10-15 днів. Грунт весь цей час повинен регулярно зволожуватися, його необхідно або обприскувати, або поливати за допомогою піддону. Як тільки з'явилися сходи, ємність необхідно помістити в прохолодне місце з температурою 15-16 градусів тепла. При утворенні 2-3 листочків сіянці необхідно проріджувати або пікірувати, висаджуючи в ящики з інтервалом в 5-6 сантиметрів. Розсаду в міру необхідності потрібно поливати і підгодовувати комплексним добривом. Висаджувати розсаду селери у відкритий грунт можна 20-30 травня. Дана культура є досить морозостійкою, розсада може витримати заморозки навіть до 5 градусів морозу. Але тривалі холоди в травні (менше 10 градусів тепла) можуть привести до появи квітконоса вже в перший рік життя (дворічна селера). У такому випадки хороших черешків і коренеплодів ви не зможете отримати. Краща температура для росту з хорошим розвитком - 19-22 градуси тепла.



pic

Розсада

Дана культура полюбляє родючі, пухкі, супіщані і легкі грунту із слаболужною або нейтральною реакцією. Картопля, огірки, бобові, томати та капуста є найкращими попередниками для селери, а кріп, пастернак, петрушка і морква - найгірші попередники. Підготовка ґрунту починається з осені: її необхідно перекопати на глибину до 25-30 сантиметрів, внести 3.5-4 кілограма компосту або перегною і до 20 грам подвійного суперфосфату на 1 метр квадратний, а навесні - до 35-40 грам мінерального комплексного добрива. Висаджувати розсаду необхідно приблизно на відстані в 10 сантиметрів з міжряддями в 45-50 сантиметрів. Селера є дуже вологолюбною культурою, тому поливи здійснювати необхідно регулярно і рясно (на 1 метр квадратний до 5 літрів води). Грунт навколо треба рихлити і прополювати.



pic

Догляд

Посадки в міру зростання необхідно проріджувати, видаляючи найслабші рослини. В результаті між рослинами відстань має становити близько 15-20 сантиметрів для черешкової і листової селери, а для кореневої - 30-40 сантиметрів (залежно від висадженого сорту). За сезон необхідно селеру підгодовувати два рази: через 2 тижні після посадки і через 3 тижні. У підгодівлі для листової селери повинен у рівних співвідношеннях переважати азот з калієм, а для кореневої - калій.

Селеру черешкову вибілюють. Черешки для цього підгортають грунтом за 2-3 тижні до збору врожаю. Черешки в підсумку стають не просто світліші, але й істотно смачніші, пропадає гіркота. У міру необхідності треба зрізати з листового селери зелень. Перед заморозками восени її повністю зрізують, сушать або заморожують. Початок прибирання черешкової селери відбувається у вересні. З вересня коренеплоди викопують вибірково, а вже в жовтні їх викопують повністю. Зелень необхідно обрізати, а бульби зберігати при температурі 3-5 градусів. Можна викопані коренеплоди посадити в контейнери і здійснювати вирощування зелені протягом всієї зими.