Якщо дитина скаржиться, що після прогулянки у неї втомилися ніжки, поставтеся до цього серйозно. Подібні скарги - перша ознака плоскостопості. А значить, вашому малюкові потрібно особливо ретельно підбирати взуття.

Варіант норми?

До чотирьох-п'яти років невелика плоскостопість є фізіологічною нормою. Жирова подушечка, яка є на стопі у кожного немовляти, «маскує» звід. Але після п'яти років проблема «вилазить» назовні.

Про плоскостопості свідчать:

-клишоногість;

-швидка стомлюваність при ходьбі або бігу;

-біль у литках або підошвах;

-нерівномірно зношене взуття (по внутрішній стороні підошви і каблука).

Задуматися про консультації ортопеда має сенс і в тому випадку, якщо у кого-небудь з батьків або близьких родичів є подібна проблема: в 3% випадків деформація стопи пов'язана з генетикою.

Пробігтися босоніж

Профілактика плоскостопості не зашкодить навіть абсолютно здоровим малюкам. Адже це ще й масаж рефлекторних точок, яких на стопі безліч. Літо, що наближається - самий підходящий момент для початку веселих занять, під час яких можна:

-ходити босоніж по по траві, по свіжозораній землі, по соснових голках в лісі, будь-якій нерівній поверхні;

-долати боком, приставними кроками повалене дерево з грубою корою;

-бігати по піску, розгрібати його пальчиками ніг до себе і від себе;

-малювати на піску кола, спіралі та інші фігури - пальцями ніг або затиснутою в них паличкою;

-переносити ногами з місця на місце гладку гальку, мушлі, шматочки губки - будь маленькі предмети (звичайно, безпечні для ніжних ніжок);

-плавати кролем (стиль, при якому стопи працюють максимально);

Не ходи босим - застудишся

Камінь і керамічна плитка традиційно вважаються занадто холодними поверхнями для ходіння по них босоніж. Але якщо дитина радісно шльопає босими ногами по кафельній підлозі і при цьому не хлюпає носом, приводів для занепокоєння немає. А ось небезпека підсковзнутися на полірованій підлозі існує завжди. До того ж гладка поверхня не найкращий «тренажер» для стоп: він не зміцнює м'язи. Куди корисніше бігати по поверхнях з різноманітною фактурою.

Коли пора взувати?

Серед ортопедів немає згоди: одні вважають, що маляті потрібно якомога раніше познайомитися із взуттям і ні в якому разі не можна ходити босоніж. Інші вважають, що, якщо у дитини немає серйозних проблем - клишоногості, нехай шльопає босими п'ятами по підлозі років до двох-трьох. Саме босими: теплі носочки зводять до нуля користь від цих процедур.

Взуття на перші кроки

Вирішивши купити дитині перші сандалики, зверніть увагу відразу на кілька важливих моментів. Розмір. Взуття з великим запасом брати не можна, впритул - теж. Оптимально, якщо між задником і п'ятою дорослий може просунути палець (є зазор в сантиметр-півтора). Дитина під час цих маніпуляцій повинна стояти (це гарантує, що вона тільки підібгає пальчики). Приміряти взуття краще в другій половині дня, коли ноги злегка втомлюються і набрякають. Якщо ви або ваш лікар вирішите, що вже в сім місяців пора взуватися, обведіть стопу малюка по контуру і виміряйте у найдовшій частині. Це і буде потрібним розміром. Повнота. Взуття за повнотою буває широким, середнім і вузьким. Не можна купувати дитині з вузькою ніжкою черевички з широким носом: це загрожує неправильним розподілом навантажень на м'язи. А широку стопу у вузькому сандалику буде натирати. Краще купувати взуття, яке можна регулювати по повноті за допомогою шнурків або липучок. Форма. Взуття на перші кроки повинне надійно фіксувати щиколотку. Його задник повинен бути жорстким, але краще, якщо по верхньому краю він окантований м'яким рантом - так черевичок не буде натирати. Обов'язковий невеликий каблучок - заввишки до сантиметра. Це важливо для формування правильного зводу стопи, до того ж з ним малюк не буде при ходьбі завалюватися назад. Підошва повинна легко згинатися, щоб перші кроки не надто стомлювали малюка, і не ковзати - щоб уникнути падінь і травм. Супінатор - м'яка подушечка, яка підтримує звід стопи. Він не повинен бути занадто жорстким або високим. Про те, чи потрібні малюкові спеціальні ортопедичні черевики з жорстким пластиковим супінатором, проконсультуйтеся з ортопедом.

У більш старшому віці для корекції можливих проблем вам можуть порадити спеціальні ортопедичні устілки. Вага. Постарайтеся, щоб перші сандалики були легкими. Адже в день малюк йде кілька тисяч кроків, не втомлюйте його без потреби.

Прогулянки по вод Чудова загартовуюча процедура для дітей будь-якого віку, особливо в теплу пору року. Дозвольте крихітці шльопати по калюжах, які залишилися після дощу, по росі, по морському мілководдю. І, звичайно, босоніж. Головне правило: спочатку ніжки потрібно зігріти. Перші «прогулянки по воді» мають бути короткими - не довше за однієї-двох хвилин. Поступово доведіть цей час до 30-45 хвилин. Контролюйте стан дитини - не допускайте переохолодження. Після прогулянки вимийте ніжки, витріть їх насухо і дайте малюкові попустувати ще хвилин 10-15, щоб стопи зігрілися, а кров побігла швидше.

Матчастини Ідеальний матеріал для перших туфельок - натуральна шкіра. У залежності від часу року фасон може бути більш відкритим чи закритим, з перфорацією і без.

Можна вибирати взуття із сучасних синтетичних, але «дихаючих» матеріалів. А ось ганчіркові тапочки не фіксують маленьку ніжку, і від ідеї їх купити варто відразу відмовитися. Нещодавно почав ходити малюков? Не дуже підходить взуття з нубуку. Воно красиве, ніби оксамитове, але дуже непрактичн,е вимагає ретельного догляду і боїться вологи. І шкірозамінник не найкращий вибір: він дешевий, зате зовсім непластичний, не дихає, в ньому ніжки легко промокають, а їх теплообмін порушується (вони легко потіють).