Чи можна з маленькою дитиною в лазню або сауну? З якого віку дітям можна в лазню і сауну? Чи безпечно дитині в лазні і сауні? Як привчити дитину до лазні? Ці та багато інших питань турбують батьків, а особливо тих, хто сам звик і любить ходити в парну.

З якого віку можна йти з дитиною в лазню або сауну

Безумовним відправним пунктом у процесі привчання дитини до сауни є наявність традиції і практики відвідування її батьками. Якщо Ви й самі ніколи не були в лазні чи сауні, або були там кілька разів в житті, то з походом дитини слід почекати. Спочатку самому потрібно спробувати і звикнути до умов сауни або лазні, відчути всю красу і ефект від прийняття банних процедур. Тільки після цього можна йти в лазню з дитиною. Але виникає питання «а з якого віку дитині можна в лазню або сауну»? Тут, звичайно, слід зазначити, що однозначної відповіді на нього немає. Принаймні з медичної точки зору, тому що, як кажуть, скільки людей - стільки й думок. Тут уже все залежить від здоров'я і стану дитини, а також від бажання батьків долучити його до лазні. Якщо Ви регулярно відвідували лазню і раніше, в тому числі при вагітності, і при цьому комфортно себе почували, то шансів, що парна сподобається і сприйметься дитиною у теж набагато більше. Звичайно, не варто нести в баню зовсім крихітного дитини, та й після пологів організму матері потрібно відновиться.

Дуже важливо не змушувати дитину йти в лазню. Якщо він не хоче, вередує, то потрібно провести виховну бесіду, розповісти про сауну, і потім його здоровий дитячий інтерес візьме гору. Також прилучення дитини до парної буде для нього важливим психологічним моментом, тому що він зміг, він переміг і подолав свій страх. Це однозначно позитивно позначиться на його стійкості та психологічної врівноваженості.

Якщо Ви вже вирішили і налаштувалися, то перш ніж вперше повести дитину в лазню або сауну, обов'язково порадьтеся з педіатром. Можливо, Ви і не знаєте всіх тонкощів дитячого організму. Також лікар зможе дати Вам слушну пораду або рекомендації щодо адаптації саме Вашої дитини. Все залежить від ситуації, будь у Вас ще немовля, або вже бігаючий малюк. Головне, що Ви повинні для себе запам'ятати це те, що йдучи в парну з дитиною Ви йдете туди швидше для дитини. Тому що тільки батьківський контроль зможе уберегти і захистити дитя від небажаних наслідків. Вам потрібно бути на чеку, чути, бачити і відчувати свою дитину, контролювати його реакцію на гаряче повітря і пар, весь час супроводжувати його, при цьому, природно, обмежуючи звичний спосіб прийому банних процедур для себе.

Якщо вибирати між фінською сауною або російською лазнею, то з маленькою дитиною краще відвідувати саме сауну. Завдяки меншій вологості повітря в ній високі температури переносяться легше. Але якщо Ваша дитина вже звикла і адаптувалася, то можете спробувати і вологу парну російської лазні.

При перших відвідинах і залученню дітей до лазні слід дотримуватися принципів обережності, поступовості і спостережливості. Перебування дитини в самій парній спочатку потрібно обмежувати кількома хвилинами, дотримуватися щадний температурний режим, і ні в якому разі не піднімати його на верхній полиць (там температура набагато вище). Нижній полиць - ось місце для Вас з дитиною. Якщо дитя ще зовсім маленьке, то його потрібно тримати на руках. На перших порах слід обмежуватися лише кількома (1-2 рази) заходами в парну на короткий термін. І поступово, під чуйним наглядом, збільшувати час перебування в парній з дитиною.

Що стосується безпосередньо пропарювання, то тут потрібно фактично забути про використання банних віників, оскільки шкіра у дитини дуже ніжна і чутлива, а організм не такий сильний, як у дорослих, тому додаткове навантаження буде зайвою. Можна хіба що легенько погладити м'яким березовим віником або прикласти його до грудей, також можна покласти дитину на віник.

Після парної дуже обережно потрібно ставитися до охолодження і контрастним процедурам. Маленьке дитяче тіло не тільки без особливих зусиль перегрівається, але з такою ж швидкістю і переохолоджується. Тому після "парилки" слід занурити дитя в теплу воду або прийняти теплий душ, після чого замотати в махровий рушник. Ні в якому разі не допускати протягів і холодного повітря.

Як часто можна ходити з дитиною в сауну

Також важливим фактором є постійність. Якщо вже зібралися з дитиною в баню, то ходити туди потрібно регулярно. Бажано 1-2 рази на тиждень. Якщо Ваша дитина вже тривалий час відвідує з Вами лазню або сауну, то з часом його ставлення і поведінку в лазні стане нагадувати дорослих. Діти, яких часто водять в лазню і сауну звикають до контрастів, їх теплообмінні процеси починають бути більш гнучкими, що дозволяє з часом використати і обливання холодною водою, занурення в басейн і обтирання снігом. Але від Вас потрібно дуже велику увагу, причому завжди і всюди.

Завдяки лазні і сауні організм дітей тренується до різких перепадів температур, теплообмінні рефлекси їх організмів стають більш стійкими, що дозволяє значно знизити ризик простудних захворювань у дітей. Ця теза підтверджений статистикою і чисельними спостереженнями. Тому бажаємо Вам і Вашим дітям частіше відвідувати баню і сауну, а також завжди бути здоровими, сильними і радісними!