Гіацинт вважається квіткою любові, щастя, вірності і скорботи. З грецької він перекладається як «квітка дощів», але греки також називали його квіткою печалі і пам'яті про Гіацинта, героя грецької міфології. Гіацинт досить універсальна квітка, його можна вирощувати як в саду, так і вдома на підвіконні, головне створити йому відповідні умови.

Вибір місця для посадки

Сонячні і трохи притіненs ділянки саду ідеально підійдуть для посадки гіацинтів, головне, щоб обрана місцевість була захищена від протягу і вітру. Крім рівня освітленості, дуже важливо при виборі місця для посадки звернути увагу на грунт. В ідеалі земля для посадки повинна бути рихлою і легко пропускати повітря і воду, а також містити гумус. Оскільки гіацинт дуже погано реагує на застій вологи, то слід вибирати місце на височині або під нахилом, щоб виключити можливість застою талої або дощової води. Як і всі цибулинні, гіацинт не витримує перезволоження і найменшого підтоплення ділянки, тому при посадці перевірте, щоб рівень залягання ґрунтових вод був не менше 50-60 см. Якщо вони розташовані ближче, то слід зробити дренаж.

pic

Посадка

Кінець вересня - початок жовтня саме час для висадки цибулин гіацинта для того, щоб ранньою весною, як тільки зійде сніг, ви могли насолоджуватися цими першоцвітами. Якщо посадити цибулини раніше, поки на вулиці тепло, то, швидше за все, вони підуть в активний ріст і легко загинуть при перших морозах, а якщо згадати про посадку в листопаді, то рослина не встигне вкоренитися і теж загине в зимові морози. Якщо ж гіацинт все таки посадили на початку листопада, варто заздалегідь утеплити клумбу листям і захистити плівкою від дощу і снігу. При посадці кожну цибулину слід заглибити не менше, аніж на 15-20 см, з відстанню між рослинами - 15 см. Щоб забезпечити краще цвітіння і більший розмір суцвіть, в кожну ямку додається трохи добрива. Не рекомендується висаджувати гіацинти на одне і те ж місце щороку, тому що в грунті накопичуються збудники захворювань і шкідники, до впливу яких рослина дуже чутлива. І тільки після того, як земля «відпочине» від квітів 3-4 роки, можна буде повертатися на попередні місця розташування.

pic

Полив

Цвітіння гіацинта припадає на весняний період, а в цей час грунт дуже добре зволожений, адже тільки розтанув сніг. Тому при поливі потрібно враховувати температуру, рівень вологості і ступінь зволоженості землі, адже цибулини гіацинта краще недозволожити, ніж внести надмірну кількість води. Надлишок вологи призводить до загнивання цибулин, а як результат - до загибелі рослини.

pic

Добрива

Як мінімум, квітці гіацинта потрібні три підгодівлі, які можна вносити як в сухому, так і в розчиненому вигляді. У другому випадку добрив слід взяти дещо менше, а грунт перед внесенням добрив добре зволожити. Перше внесення добрив припадає на період початку росту рослини, як правило, використовують готові суміші для цибулинних або змішують суперфосфат з селітрою. Друга підгодівля припадає на період бутонізації, а третя - в кінці цвітіння (30-35 г суперфосфату і 30-35 г калію сірчанокислого). Після внесення добрив грунт слід обов'язково розпушити.

pic

Розмноження

Існує два способи розмноження гіацинта: цибулинами (дітками) і насінням. Звичайно ж, перший спосіб набагато простіший і ефективніший, ніж другий. Для цього достатньо викопати кореневище торішнього гіацинта, в середньому за рік кожна доросла цибулина утворює 3-4 відростки, які можна сміливо відокремити від основи і висадити окремо. Через кілька років такі цибулини підростають, і рослина починає цвісти.

Другий варіант розмноження гіацинта - насінням, але в аматорському садівництві це майже не практикується, оскільки нова рослина не матиме материнських властивостей і почне цвісти не раніше, ніж через 5-6 років.
pic

Підготовка до зими

Як тільки квітка гіацинта відцвітає, слід обрізати верхівку рослини якомога вище і дозволити листю природно пожовтіти і відмерти, в цьому випадку корисні речовини потраплять назад в цибулину рослини і на наступний рік рослина знову порадує вас своїм цвітінням. Сорти гіацинтів, нестійких до морозів, краще викопати на зимовий період і висадити навесні. Варто вкрити грунт прямо поверх зів'ялого листя свіжим компостом, це допоможе і захистити квіткові цибулини, і підгодувати їх.