На жаль, не у кожної сучасної мами є можливість постійно бути поруч з дитиною, та й бабусі-дідусі не завжди можуть забезпечити повноцінний догляд за дитиною, грати з нею, гуляти, проводити розвиваючі заняття і т.д. Тут і з'являється необхідність найняти няню, яка буде все це робити для малюка. Але як вибрати хорошу няню? Як її перевірити? Про це ми і поговоримо в даній статті.

Що повинна знати і вміти няня?

На жаль, немає такого закону, який вимагає від няні певної кваліфікації по догляду за дітьми. Одні няні знають і вміють робити все необхідне для догляду за дитиною, інші мають багато досвіду і можуть не тільки виховувати малюка, але і доглядати, навчати, розвивати його.

Щоб перевірити кваліфікацію няні, запитайте її про здобуту освіту, досвід роботи, наявність рекомендацій. Все це, звичайно ж, бажано перевірити, а не вірити на слово. Якими якостями повинна володіти хороша няня?

Перша і найважливіша якість хорошої няні – це її ставлення до дитини. Їй має подобатися піклуватися про вашого малюка, вона повинна робити це з істинним задоволенням. Крім того, няня повинна не тільки піклуватися про дитину, але й всебічно розвивати її: емоційно, соціально, інтелектуально.

Також ви можете шукати няню зі своїми конкретними вимогами: вік, освіта, вміння водити машину, знання іноземних мов і т.д. Також ви напевно будете задоволені, якщо у няні будуть додаткові навички чи інтереси, корисні для малюка - наприклад, якщо вона полюбляє і вміє смачно готувати.

Але є й універсальні якості, якими повинна володіти кожна няня:

— Творчий підхід до вирішення проблем. Наприклад, якщо у дитини закінчилися фарби, вона знайде будинку щось, чим можна помалювати. Або, якщо малюк не може заснути, вона придумає кілька способів, як йому допомогти.

— Вона розділяє ваш підхід до виховання та догляду за дитиною і працює за графіком, який ви встановили для малюка.

— Вона підбирає ігри та заняття для дитини за її віком, які стимулюватимуть її розвиток.

— Вона щодня розповідатиме вам про нові досягнення дитини і вчасно повідомить про проблеми.

— У неї повинен бути гнучкий графік роботи, щоб ви могли її попросити прийти раніше чи посидіти з дитиною довше, якщо це буде необхідно.

Як шукати няню?

Для початку складіть чіткий опис роботи із зазначенням необхідних навичок, досвіду та інших якостей, якими ви хочете, щоб володіла ваша няня. Потім вам потрібно поширити інформацію про те, що ви шукаєте няню. Ви можете повідомити про це своїм знайомим - можливо, вони когось порекомендують. Можете розмістити оголошення в газетах, онлайн дошках оголошень, на сайтах вакансій, розклеїти їх на ігрових майданчиках і т.д.

Зверніться в агентства з підбору домашнього персоналу – вони допоможуть вам підібрати найкращу няню, виходячи з ваших вимог. Так, вам доведеться заплатити більше, але ви можете бути впевнені в сумлінності няні, її досвідченості і порядності.

Якщо у вас є кілька кандидатур, поспілкуйтеся з кожною з них і виберіть няню, з якою вам буде комфортно спілкуватися щодня, яка буде відповідати вашим вимогам і сподобається дитині. Випробувальний термін

Звичайно ж, щоб переконатися в тому, що ви зробили правильний вибір, ви захочете подивитися, як працює няня. Тобто, ви можете заплатити за пару днів або тиждень, щоб оцінити її роботу перш, ніж наймати. Для няні ця пропозиція також буде вигідною, адже вона теж хоче переконатися, що ця робота їй підійде.

Не ігноруйте свою інтуїцію. Якщо ви не хочете наймати цю няню без будь-яких підстав – не наймайте. Няня повинна вам подобатися, вам повинно бути комфортно з нею спілкуватися, так що шукайте саме таку людину. Як переконатися, що няня добре виконує свою роботу?

Звичайно, ви не зможете дізнатися, як йдуть справи у няні і малюка, поки вас немає поруч. Але будьте впевнені, ви побачите це по дитині. Спілкуючись тісно кожен день, між нянею і малюком вибудовується тісний зв'язок. І якщо вони порозуміються, ви відразу помітите:

— Що малюк посміхається, коли бачить няню і чекає, коли вона знову прийде, якщо вона доброзичлива, турботлива, терпляча.

— Що дитина постійно розповідає вам, що цікавого вони робили з нянею. Якщо няні дійсно подобається працювати з вашою дитиною, ви це помітите.

— Що вашій дитині є, що показати вам в кінці кожного дня: новий малюнок, вивчений віршик і т.д. Хороша няня буде заохочувати цікавість дитини, відповідати на її питання, розповідати кожен день щось нове, а також використовувати цю цікавість, щоб розвивати малюка.

— Що дитяча кімната чиста і доглянута, як і ваш малюк – няня буде не тільки доглядати за дитиною, а й прищеплювати їй правила гігієни.