Малюк не спав всю ніч, а під ранок заснув? Його біологічний годинник тільки встановлюється і дуже легко зміщується. Нормалізуйте графік дитини, поки вона не звикла.

Плутанина в порі доби ніяк не відбивається на здоров′ї дитини. Але життя всієї сім’ї йде сторчака. Варто розібратися, через що відбувся збій.

Коліки, температура або галасливі сусіди можуть виявитися причиною того, що немовля вночі не спало. Звичайно, вдень малюк все компенсує. Спочатку ви вважаєте це дуже зручним: можна переробити всі домашні справи. Але коли дитина прокидається, ви вже валитеся з ніг від втоми. А вона бадьора і готова гуляти до ранку. Лежати в ліжечку їй нецікаво, хочеться, щоб матуся була поряд.

Від того, як швидко ви почнете вживати певні заходи, залежить розпорядок і відпочинок всієї сім’ї. Та і маляті легше перебудуватися, якщо так ваше маленьке "чадо" провело всього декілька днів, а не тиждень або місяць.

Дитина через місяць після народження встановлює зручний для себе режим. Спочатку вона не відчуває принципової різниці між днем і ніччю. З 3-4-місячного віку малюк вже починає розрізняти пору доби. А після півроку — може вночі спати 8-9 годин, не прокидаючись. Не у всіх, щоправда, так вдається.

Якщо карапуз перебудував свій режим, важко примусити його заснути в 21.30 (особливо, коли до цього він грав до 4 ранку).

Підбиратися до заповітної години потрібно поступово.