Віртуальний простір став для дітей паралельною реальністю, де вони спілкуються з друзями, знаходять нових, діляться інтересами та підлягають безкінечному потоку захопливої інформації. Ідеальним місцем для спілкування стали соціальні мережі, новини з яких так часто з круглими очима від захоплення переказує ваша дитина.

У процесі розвитку дітям і підлітками життєво необхідно підтримувати спілкування з оточуючим світом: однолітками, наставниками, родиною. А наскільки цікаво і захоплююче створювати в одній із соціальних мереж свій профіль, з фотографіями та описами, які хочуть саме вони! Таким чином дитина творить свій власний простір спілкування. У ньому вона може стати такою, як себе уявляє і такою, як хоче бути.

Крім того, соціальні мережі — найлегший спосіб вийти на контакт з будь-якою людиною. Наприклад, якщо вашій дитині сподобався хтось з сусіднього класу, але заговорити першою вона не наважилась би, то написати листа, або просто додати в друзі — легко. Це не вимагає грандіозних зусиль над собою і відкриває перспективи для подальшого спілкування.

Та досить часто перебування у соціальній мережі захоплює маленьку людину настільки, що переключити її на виконання домашнього завдання або привернути увагу на себе батькам досить складно. Крім того, їм не завжди відомо, з ким саме спілкується їхня дитина. Адже трапляються випадки, коли замість «друга-однолітка», якого ніхто ніколи не бачив вживу, ховається злочинець або особа з порушенням психіки.

В разі виникнення подібної ситуації, батьки повинні навчити дитину не розкривати і не ділитися в соціальних мережах (та і загалом, зустрічаючи незнайомців) особистими даними:

-повним ім’ям та іменами членів своєї родини;

-адресою;

-номером телефону;

-місцем прогулянок;

-часом, коли вдома відсутні батьки;

-номерами банківських карток.

Така обізнаність — запорука безпеки дитини як в реальному світі, так і у віртуальному просторі. В разі, коли підліток проводить весь свій вільний час у соціальних мережах, слід знайти альтернативу, яка б могла його зацікавити і відволікти. Наприклад, організувати спільний похід на природу, завести домашнього улюбленця, який потребує постійного догляду, чи запросити найкращих друзів вашої дитини для домашньої вечірки.

Важливо, аби дитина чи підліток отримували необхідну кількість спілкування у реальному світі, оскільки соціальні мережі покликані не для того, щоб замінити реальне спілкування, а щоб його доповнити та розширити. Спілкуйтеся якомога більше з власною дитиною, розпитуйте про її інтереси, друзів і вподобання. Зробіть так, аби ви перебували у списку її «обраних друзів»!

Не забувайте, наскільки важливо розповідати дітям про безпеку у віртувальному світі. Приєднуйтесь до руху «Розкажи дітям про безпеку в Інтернеті» та розповідайте про нього друзям!