Так, санки здавна були, напевно, найулюбленішою зимової забавою. Адже хтось не вміє кататися на ковзанах, хтось ніколи не ставав на лижі, але на санках хоча б раз у житті їздив практично кожен. Як же вибрати дійсно відповідні санки?

Види санок. Матеріал виготовлення

Від матеріалу, з якого виготовлені саночки залежить багато чого: зручність в перенесенні, догляді, управлінні. Найпоширенішим видом вже стільки часу залишаються металеві санки. Вони не сильно змінилися з часу нашого дитинства.



pic

Легкі й оригінальні плетені з лози санки. Вони бувають як класичної форми, так і ретро. Але в продажі бувають рідко, в основному виготовляються на замовлення.

Новим поколінням дитячих санок є пластикові. Тут є з чого вибрати: безліч розмірів і форм складності. Починаючи від санок-"ледянок" - звичайної пластикової тарілки з поглибленням та ручками з боків і закінчуючи керованими "снігомобілями" і "снігокатами".

І, нарешті, надувні санки, виготовлені з полівінілхлориду - екологічно безпечного пластика.

Конструкція санок

Якщо говорити про конструкції санок, то вони бувають нескладними, що трансформуються і складними. Трансформери можна кілька разів "перетворити", знявши знімні деталі. А ось складні санки при необхідності можна повністю скласти. Різновидом такої моделі є санки-коляска дитячі (така собі коляска на лижах), а також ще більш захищені санки-кенгуру.

Дитячі санки для маленьких

Вибирати санки для тих, кому ще не виповнилося 2-х років - справа дуже відповідальна. Адже в цьому віці особливо легко отримати травму. Чим нижче санки і ширше відстань між полозами, тим вони стійкіші. Важливо, щоб це була закрита з усіх боків модель.



pic

Санки з ручкою дозволять завжди тримати дитину в полі зору і полегшать управління. А якщо це ще й санки з перекидною ручкою, то дитину можна буде везти і обличчям до дороги, і обличчям до мами.

Ремені безпеки стануть додатковим захистом. Ну і, звичайно ж, батькам потрібно буде придбати теплий матрацик або конверт. Оптимальною моделлю в цьому випадку будуть коляска-санки.

Нелегке справа вибору

Вашій дитині вже більше 2-х років? Тоді коло вибору розширюється. Однак важливо врахувати всі деталі, щоб катання на санках доставляло тільки радість. Насамперед, пам'ятайте про вікові обмеження: першими можна використовувати дерев'яні сани, з 1,5 років - пластикові, металеві - починаючи з 2-х років, а ось надувні - не раніше 6-річного віку.

До слова сказати, проблема безпеки не втрачає актуальності при будь-якому віці дитини. Пластикові санки стійкі, не мають гострих виступів, легкі в управлінні. Також досить стійкі дерев'яні санки-санчата і їх металеві невисокі родичі. Щодо надувних санок думки розходяться: вони пом'якшують удари, але можуть швидко перевернутися, що призводить до травм.

А от зберігати і перевозити якраз краще сани надувні. Дерев'яні і металеві моделі часто можна або складати, або знімати з них окремі елементи. Найбільш об'ємними є деякі моделі пластикових саней.

Санки: догляд

Після прогулянки пластикові та надувні санчата досить просто помити під душем. Полози металевих санок від частого миття можуть заіржавіти, а в дерев'яні бруд просто в'їдається.

Довговічними швидше за все будуть пластикові і дерев'яні сани, у металевих з часом може почати "лущитися" фарба. Також необхідно врахувати, що для пластикових і надувних саней існують обмеження ваги дитини, яка катається, а перші ще й неможливо використовувати при температурі нижче 20 ° С.

У багатьох моделей є додаткові елементи. Залежно від ваших обставин, вони можуть бути або ще одним плюсом, або тільки збільшувати вагу і підвищувати ціну. Наприклад, санки з тентом захистять від вітру та опадів. Санки дитячі з ручкою буде зручно везти батькам. Але під час катання з гірки ці деталі будуть перешкодою.



pic



pic

Універсальні санки з штовхачем з одного боку і мотузкою - з іншого (їх ще називають "санки тягни-штовхай").

І, останнє. Не поспішайте з вибором "зимового автомобіля" для дитини, подумайте, які саме сани підійдуть вашому малюкові. І нехай обрана модель допоможе вам отримувати тільки радість від незабутніх зимових прогулянок з дітьми.