Дуже легко! Ви купуєте на ринку або в магазині плоди фейхоа, якщо вони не зовсім зрілі (тобто тверді), чекаєте, коли вони дозріють, із задоволенням їсте їх, а з одного плода берете частину м'якоті з насінням.

КОРИСТЬ

Фейхоа - корисний фрукт завдяки своєму багатому складу. У плодах рослини міститься велика кількість йоду, причому в такому вигляді, що цей елемент з легкістю засвоюється організмом людини. Окрім цього в плодах цієї рослини дуже багато вітаміну С, сахарози, клітковини, яблучної кислоти, пектину. Варто також відзначити, що плоди багаті речовинами, що сприяють профілактиці та лікуванню ракових захворювань. Дуже корисна в цьому відношенні шкірка плодів, але вона злегка терпкий смак, і найчастіше її очищають при вживанні. Краще всього використовувати плоди перетертими з цукром, повністю разом з шкіркою. Однак варто пам'ятати, що фейхоа не варто вживати при індивідуально непереносимості компонентів плодів, і через легку засвоюваність цукрів, плоди цієї рослини не варто вживати людям страждаючим ожирінням і цукровим діабетом.



pic

ВИРОЩУВАННЯ

Вирощування фейхоа в домашніх умовах найчастіше починають з посіву насіння. Одержати насіння досить легко, для цього потрібний бажано свіжозірваний стиглий плід. Якщо плоди переспіли або довго зберігалися насіння може не зійти, або буде вже пророщеним.

Для добування насіння, обрізаємо плід з боку хвостика, далі видавлюємо желеподібну м'якоть, і через дрібне сито промиваємо це желе до його видалення, і на ситі залишиться насіння. Насіння варто промити в слабкому розчині марганцівки, і добре просушити.

Далі готуємо земляну суміш для цього беремо: 2 частини землі, бажано листяної, 2 частини торфу і 1 частину річкового піску. Такою сумішшю заповнюємо ящик та виконуємо посів насіння. Насіння потрібно висівати неглибоко, десь на 0,5 см від поверхні ґрунту, після посіву добре обприскуємо ґрунт, так щоб він став вологим. Ящик ставимо на підвіконня, де існує можливість підтримувати температуру в межах 16-19°С.

Через місяць, якщо все пройшло вдало, з'являться сходи. А через два тижні вже почнуть з'являтися листочки. Як тільки з'являться 7-8 справжніх листочків сіянці можна пересаджувати в окремі горщики. Для пересадження необхідний трохи інший за складом субстрат: беремо 6 частин дернового ґрунту, 4 частини листяної землі і по 1 частині перегною та річкового піску.

Розмноження фейхоа живцями та щепленням є досить клопітним та застосовується дуже рідко.



pic

ДОГЛЯД

Як тільки рослина виросте до 25-30 см можна починати формування крони. Обрізку гілочок як правило виконують приблизно на половину, обрізка таким чином буде сприяти швидкому розвитку кістякових гілок. Подальша обрізка полягає у видаленні слабких і засохлих гілок. Для прискорення плодоносіння саджанець формують на низькому штамбі, а так само варто видаляти всю кореневу поросль. Фейхоа досить світлолюбна рослина, і тому їй саме місце на підвіконні з південного або південно-східного боку. Будьте готовими до того, що восени ваше деревце скине все листя і всю зиму простоїть роздягненим. Якщо вас не влаштовує таке положення справ, то доведеться зайнятися досвічуванням за допомогою люмінесцентної лампи.

Насіння це дуже дрібне і не відокремлюється від м'якоті, тому отут потрібно застосувати одну «маленьку хитрість», а саме: додавши до м'якоті трохи води, залишити її дня на три для зброжування, після цього насіння легко відокремиться від плода, ви його промиєте, просушите і... можете спокійно зберігати три роки. Воно не зіпсується і не втратить схожості!

Але ми його довго зберігати не будемо. Ми його посіємо в лютому - це оптимальний строк для посіву фейхоа. Перед посівом насіння можна потримати в розчині марганцівки для дезінфекції. А сіють його зазвичай наступним чином: землю насипають у горщик середнього розміру (діаметром сантиметрів 15 з дренажним отвором), зверху насипати шар промитого і прожареного піску. Це робиться для того, щоб при пророщенні уникнути появи цвілі, а після пророщення корені швидко досягають живильного шару і рослина в перші дні життя розвивається нормально.

Вміст горщика добре зволожте, розсипте по поверхні не занадто багато насіння (дрібне насіння можна попередньо змішати з сухим піском для більш рівномірного розподілу). Помістіть горщик у поліетиленовий пакет так, щоб над ним вийшов як би купол із плівки, і поставте в тепле місце. Спочатку воно не обов'язково має бути світлим. Щодня перевіряйте вміст пакета. При необхідності дайте можливість зайвій волозі випаруватися.

Варто відзначити, що при насінному розмноженні сортові ознаки фейхоа не зберігаються, тому залишіть собі кілька рослин і коли вони років через п'ять почнуть квітувати і дадуть плоди, ви будете мати можливість порівняти їхні смакові якості і провести дегустацію плодів із запрошенням друзів.

Коли рослина досягне висоти 30 сантиметрів, необхідно виконати першу операцію з формування: відрізати приблизно третю його частину. Інакше вона буде тягнутися нагору, а так ви допоможете рослині перетворитися на пухнасте деревце. Після появи декількох бічних гілочок можна ще раз виконати їхню обрізку. І на цьому зупиніться. Формувати «правильну крону» не потрібно. Нехай росте так, як захоче.

Росте фейхоа швидко, і перші три роки його пересаджують щорічно. Пересаджуйте обережно, щоб не поламати тендітні гілочки.

Надалі фейхоа можна розмножувати живцями (зрізуючи напівздеревілі пагони довжиною 10-12 см з 2-3 листками в жовтні-грудні і обов'язково замочуючи в розчині гетероауксину або кореневину протягом 16-18 годин, тому що вони вкорінюються із зусиллям). Зате у дорослих рослин утворюється багато кореневої порослі, що теж годиться для розмноження. Тим більше, що для того, щоб рослина плодоносила, кореневу поросль необхідно видаляти.

Дорослі рослини пересаджують раз на 5 років, тримають у досить світлому приміщенні, хоча вони і переносять легке затінення. У природі фейхоа росте на дуже бідних, піщаних і кам'янистих ґрунтах, і якщо ви будете вирощувати його на багатому родючому ґрунті і вносити добрива, то ваші рослини обов'язково віддячать вас за турботу.

Улаштовуйте їм іноді "морські бризи" - обережно обприскуйте листя теплою водою (у спекотні літні дні та взимку, коли повітря дуже сухе). Оптимальна температура повітря взимку 12-14°С.

Квітучий у вашому будинку кущик фейхоа нікого не залишить байдужим: ні вас, ні ваших гостей. Фейхоа рослина досить вологолюбна. Постарайтеся не допускати пересихання ґрунту, у противному випадку одержите обпадання листя, усихання гілок, також може усохнути половина коренів. Якщо після поливу у піддоні горщика залишається вода, не поспішайте її зливати, її незабаром всотає земляна грудка. У зимовий період варто побоюватися пересушеного повітря, тому рослину потрібно періодично обприскувати теплою водою.



pic

ПІДЖИВЛЕННЯ РОСЛИНИ

Як і всі інші плодові рослини, фейхоа варто підживлювати. Підживлення виконують протягом року два рази на місяць, через рівні проміжки. Удобрювати можна комплексним добривом, у складі якого є такі речовини, як азот, фосфор і калій, так само для підживлення можна використовувати гній розведений з водою у співвідношенні 1:10, суперфосфат і зольну витяжку. Перед підживленням, рослину потрібно полити простою водою.

Для вирощування в домашніх умовах варто вибирати самопильні сорти, такі як «Кримський ранній» та «Никитський ароматний». Якщо ж ви вибрали для вирощування не самопильні сорти тоді доведеться вирощувати два деревця, а перезапилення виконувати вручну - пензликом, переносячи пилок з одного дерева на інше.

Сіянці фейхоа здатні плодоносити починаючи з віку 5-6 років. Плоди, отримані в кімнатних умовах, нічим не відрізняються від плодів, вирощених у саду або теплиці.

Джерела: www.art-pen.ru, domovyk.com, dachnyk.in.ua