Агава (agave) родом з пустелі Центральної Америки, де зустрічається більше 300 видів цього роду. У нашій країні найпоширеніша агава американська (Agave americana). Цей вид добре прижився в парках Південного берега Криму.

Агава американська має сильно вкорочене товсте стебло з розеткою м'ясистого листя блакитнувато-зеленого кольору довжиною до 1,5-2 м. Верхівки молодого зростаючого листя скручені в гостру трубочку. Кущ досягає розмірів до 3-4 м у поперечнику. На 6-15-му році із середини розетки виростає стрілка висотою від 6 до 12 м з безліччю квіток (до 17 тисяч).

У казці О. І. Куприна «Столітник» так описується цвітіння агави: «На високому зеленому стрижні розквітли пишні грона білосніжних квітів небаченої краси, які видавали дивовижний, невимовний аромат, що відразу наповнив всю оранжерею. Але не пройшло і півгодини, як квіти почали рожевіти, потім вони почервоніли, зробилися пурпурними і, нарешті, майже чорними... Слідом за ними зав'януло і згорнулося листя, і рослина загинула». Підземна частина - кореневище залишається живим. Від нього відростають нові пагони.

Агава - світлолюбна. Узимку її тримають у прохолодному світлому приміщенні, поливають помірно. Влітку краще виносити на відкрите повітря. Під час цвітіння земляна грудка повинна бути вологою. Пересаджують агаву рідко. Молоді рослини тримають у горщиках, дорослі - у діжках. Рослина віддає перевагу важкому ґрунту, що складається з глинясто-дернової, листяної та парникової землі, піску (3:1:1:2).

Розмножують агаву кореневими паростками і насінням. Насіння висівають у лютому в легкий ґрунт, що складається з рівних частин листяної, парникової землі і піску. Насіння сходить через 10-15 днів після посіву. Ще через два тижні рослини можна висаджувати в горщики.

Агава американська придатна для озеленення світлих великих холів, цехів, залів, рекреацій. Для культури в кімнатах підійде не менш декоративна агава Функа (Agave funkiana). Це порівняно невелика, повільно зростаюча рослина з сіро-зеленим листям, яке закінчується коричневими шипами.

На батьківщині рослина має велике значення для населення. З листя багатьох видів агави виготовляють канати, мотузки, шпагат, постілки; з відходів роблять папір, головним чином обгортковий; цукристий сік рослин, зібраних перед початком цвітіння, використовують для готування алкогольних напоїв - пульке і мескаль. Корені деяких видів агави в Мексиці застосовують у медицині.

Джерело: allflower.in.ua, my-flowers.com.ua, domovyk.com