Що можна зробити в зимові місяці на дачі? Покататися на лижах, погуляти в лісі, улаштувати шашлики, просто відпочити в тиші. І, звичайно ж, знайти корисні та потрібні заняття у себе на ділянці.

У садівника в грудні турбот небагато, можна відпочити від нелегкої роботи в саду, помріяти про майбутнє літо. І все-таки знаходяться справи і у цей час.

Роботи в грудні:

- догляд за посадками багатолітників, деревами, хвойниками, боротьба з гризунами;

- підгодівля птахів;

- зберігання посадкового матеріалу теплолюбних багатолітників (гладіолусів, жоржин та ін.); - читання літератури з садівництва.

Навіть якщо ви живете далеко від ділянки, постарайтеся хоча б 1 -2 рази на місяць приїхати в сад. Перевірте, чи добре вкриті снігом посадки багатолітників. Якщо його шар невеликий, підкиньте на посадки сніг з доріжок.

Особливої уваги вимагає альпійська гірка. Під час відлиг або сильних вітрів її верхівка та схили, особливо з південного і західного боків, можуть оголитися. У таких випадках на них обов'язково підкиньте сніг з доріжок або вільних від рослин ділянок (але, у жодному разі не з газону і не з-під дерев і кущів).

Стягніть шпагатом або обмотайте укривним матеріалом хвойники з компактною кроною (ялівці, туї, кипарисовики), інакше сніг може їх розламати. Багато хвойників, особливо молоді, висаджені попереднього року, узимку страждають від сонячних опіків, тому їх теж варто обв'язати лапником, руберойдом або сповити лутрасилом.

Якщо в саду є пацюки, миші або в нього можуть проникнути зайці, обв'яжіть стовбури та нижні гілки дерев і кущів, особливо молодих, лапником, руберойдом або іншим захисним матеріалом. Для порушення мишачих ходів корисно періодично втоптувати сніг біля стовбурів. Для боротьби з гризунами в недоступних для птахів і домашніх тварин місцях потрібно розкласти отруєні принади. Особливо сильно миші можуть ушкоджувати взимку посадки дворічників (турецьку гвоздику, маргаритку та ін.) і дрібно посаджені цибулеві. У цих місцях у мишачі ходи також потрібно розкласти отруєні принади, але краще та безпечніше поруч із посадками цих культур висаджувати рослини, які відлякують мишей, наприклад циноглоссум (чорнокорінь). Не люблять гризуни й запах цибулин деяких видів декоративних цибуль і імператорських рябчиків.

У цей період у саду корисно влаштувати годівниці для птахів. Всю весну, літо й осінь птахи захищали ваш сад від шкідників, тепер настав час допомогти їм пережити важку для них зимову пору. Вдома зрідка, 1-2 рази на місяць, оглядайте бульби, цибулини, кореневища: гладіолусів, жовтців, бегонії, монтбреції, анемонів, жоржин, канн та інших теплолюбних рослин, що зберігаються до весни. Видаляйте хворі рослини або вирізуйте і дезінфікуйте невеликі вогнища поразки гниллю. При необхідності провітрюйте ящики, у яких вони зберігаються. Намагайтеся підтримувати в місці зберігання оптимальний температурний режим.

Особливо уважно стежте за станом бульб жоржин. Коли в місці їхнього зберігання вологість занадто висока, на бульбах можуть розвиватися грибкові хвороби, і якщо вчасно не вжити заходів, то пухнатий міцелій грибів може покрити всю рослину та навіть навколишні предмети, викликаючи загнивання коренебульб. Розвитку і поширенню цих хвороб сприяє спільне зберігання жоржин з овочами і картоплею, а також погано промитий, брудний, не продезінфікований пісок. З появою ознак грибкових захворювань частини рослин, що загнили, потрібно вирізати, бульби просушити та опудрити фундазолом, а місце зберігання обпилити свіжомеленим вапном або деревним попелом.

Якщо кожний свій приїзд на дачу ви будете поводитися як дбайливий і мудрий хазяїн, то тоді навесні та влітку вам не загрожують неприємні сюрпризи!

Джерело: domovyk.com