Без садових замазок у саду не обійтися. Вони потрібні і при щепленнях, і при ушкодженні дерев гризунами, і якщо обдерто кору при обробці або ж при обрізці були нанесені великі рани. Звичайно, садовий вар можна купити в магазині, а можна й приготувати самим.

ВАР САДОВИЙ - ЗАСТАВА ДОВГОЛІТТЯ

Головна турбота садівника - збереження плодових дерев.

Щороку восени, до настання заморозків, необхідно вибрати час, коли кілька днів немає дощів, і обробити стовбури дерев. Спеціальною металевою щіткою або шкребком зачистити всі рани й замазати варом.

РЕЦЕПТ САДОВОГО ВАРУ

200 г воску, 250 г солідолу й 50 г соснової смоли. Окремо усі компоненти нагріти до повного розчинення, потім змішати й злити в скляну банку. Якщо суміш виходить занадто грузлою, розігріти її на водяній бані й додати рослинну олію (добре підійдуть залишки із пляшки з осадом). А якщо раптом замазка виявиться занадто рідкою, загустити її просіяним попелом.

Готовий вар нанести на рану й розтерти по поверхні. Загоєння тріщин зазвичай відбувається досить швидко, і дерево видужує.

Коли треба обробити невеликі зрізи на деревах або підлікувати чагарники, можна використовувати не вар, а зеленку або марганцівку. Зеленка продається в аптеках у вигляді олівця - дуже зручно і, головне, результативно.

Садових варів - безліч, однак при їхньому готуванні обов'язково потрібно дотримуватися заходів обережності, щоб не допустити запалювання суміші, особливо коли до складу вару входить спирт.

ЛІКУЄМО РАНКИ КАНІФОЛЛЮ

Як основу для готування садового вару можна використовувати каніфоль, вона надає суміші липкість, і віск, що закріплює, не дає розчину розтікатися. А вже до них додавати інші речовини - з того, що на даний момент є під рукою.

Як правило, використовується жир, щоб суміш не була надто густою. Переважнішими є такі пропорції: 200 г каніфолі, 400 г бджолиного воску і 200 г баранячого жиру.

В окремих ємкостях розтоплюють на вогні віск і каніфоль, а потім змішують їх. Потім додають жир і тонкою цівкою виливають у холодну воду. Застиглий вар виймають з води і скачують з нього кульку. Після цього можна його використовувати для будь-яких дерев. Якщо приготовлену замазку витрачають не відразу, то кладуть її в банку з кришкою, що добре закривається, інакше вона дуже швидко затвердіє.

Для тих, хто з якихось причин не може придбати каніфоль, можна порадити замість неї смолу - результат не буде сильно відрізнятися. При відсутності баранячого жиру, зовсім спокійно можна замінити його несолоним свинячим салом.

Пропорції в цьому випадку краще брати такі: 200 г каніфолі, 100 г бджолиного воску і 50 г свинячого сала.

Спочатку розтоплюють сало, додають віск і каніфоль. Після 20-хвилинного кип'ятіння цю суміш трохи охолоджують, розминають руками і, щоб вона не засихала, загортають у промаслений папір. У такому вигляді вона може зберігатися не один місяць.

ПОРАДА

Фахівці радять перед застиганням саморобного садового вару додати в нього одну роздрібнену таблетку гетероауксину (речовини, що стимулює ріст рослин) на 1 кг маси. Це прискорює процес загоєння ран дерев після обрізки гілок і замазування зрізів варом.

Джерело: http://domovyk.com/