Педіатри наголошують: більшість молодих мам неправильно купають новонароджених малюків. А все тому, що прислухаються до порад старшого покоління.

10 міфів про купання новонародженого

Часті купання - шлях до алергії Насправді, «підхопити» атопічний дерматит можна саме в тому випадку, якщо купати малюка раз на 3-4 дні. А ось щоденні купання допоможуть не тільки усунути попрілості, а й будуть підтримувати тонус і чистоту шкіри дитини.

На дні ванночки повинна лежати пелюшка Від такої міри можна сміливо відмовлятися - надто вже вона застаріла. У стародавні часи, коли дітей купали в дерев'яних ванночках, пелюшку клали для того, щоб малята не поранилися. А в пластиковій ванночці поранитися ніде, так що і пелюшка зовсім не потрібна.

Чим більше марганцівки - тим краще На жаль, і це міф. Насправді, висока концентрація марганцю у ванночці може викликати опік ніжної шкіри дитини. Так що, чим блідіше вода, тим безпечніше вона для малюка. Блідо-рожеві ванночки варто робити до тих пір, поки не заживе пупкова ранка новонародженого.

Чим вище температура води, тим малюк швидше розслабиться Ні в якому разі не варто цьому вірити, адже занадто гаряча вода - велике навантаження на серце і судини. Плюс до цього, від гарячої води дитина стає млявою і не отримує задоволення від купання. Педіатри рекомендують, щоб температура води не перевищувала 37,5 ° С. Загартовувати ж крихітку можна з однорічного віку, поступово знижуючи температуру води до 28 ° С. Але перед тим, як занурити дитину у ванночку, краще перевірити температуру води градусником або ліктем (він дуже чутливий). А ось розслабляти м'язи малюка треба за допомогою масажу і гімнастики, а не гарячої води.

Якщо купати, то тільки в кип'яченій воді Кип'ятити воду зовсім не обов'язково - для купання малюка водопровідна вода безпечна. Хіба що для аромату і пом'якшення можна додати настій ромашки або череди.

У ванночку треба обов'язково додавати трохи шампуню або пінки Педіатри проти таких добавок, оскільки шкіра немовляти дуже чутлива. До досягнення дитиною однорічного віку його шкіра має природну змазку - надійний бар'єр для шкідливих мікробів і бактерій. «Хімічні» ж гелі та шампуні її просто змивають. Так що краще за все для купання підійде чиста вода.

Маленьку дитину потрібно купати в маленькій ванночці Після народження дитини багато батьків купують для немовляти маленьку ванночку, в якій купають малюка досить тривалий час. Проте в дитячій ванні малюка варто купати лише до досягнення тримісячного віку. Дитина під час купання повинна відчувати себе вільно, йому обов'язково потрібен простір для ігор і активних рухів.

Під час купання обов'язково закривати вушка дитини Насправді вже від народження вуха малюка нічим не відрізняються від вух дорослої людини. Вода ніяк не може проникнути до органів слуху, оскільки вушка малюка захищає сірчане мастило. Ватні масляні тампони, якими пропонують затикати вушка немовлятам - не тільки анахронізм, але і неприємна для малюка процедура.

Купатися потрібно у відварах трав Бабусі обома руками «за» лікувальні травички, але мало хто знає, що відвари трав можуть викликати алергію. Головне - не заварювати трави навмання, з думкою «все одно гірше не буде», краще всього порадитися з лікарем.

Після купання дитини потрібно укутати, а повітря в кімнаті - нагріти Якщо батьки будуть слідувати цій традиції, то ризикують виростити хворобливого малюка. Зовсім не варто на час купання немовляти перетворювати квартиру в сауну. Набагато ефективніше - перед купанням 10-15 хвилин витратити на повітряні ванни і легку гімнастику.

Що потрібно знати про купання немовлят? Купати немовлят бажано щодня в один і той же час. Найкраще робити це ввечері близько 7 години або ж через півгодини після останнього годування.

Температура в кімнаті, де купають дитину, повинна становити 22-24 градуси. Двері та вікна слід обов'язково закрити.

Спочатку в ванночку треба налити холодну, а потім гарячу воду. Вода у ванні повинна покривати плечі малюка, що знаходиться в напівсидячому положенні.

Тривалість купання не повинна перевищувати 5-7 хвилин. Дітей старше 8 місяців можна купати 10-15 хвилин.

Дитину після купання треба не витирати, а «промокати» рушником, особливо ретельно потрібно тампонувати складочки шкіри, адже підвищена вологість може сприяти появі шкірних захворювань.

І головне: не забути про ігри та іграшки для купання, які допоможуть малюкові полюбити водні процедури і викличуть у нього позитивні емоції.