Маранта - одна з найкрасивіших декоративно-листяних рослин. Завдяки плямистому окрасу листя її досить складно переплутати з іншими квітами. Ще однією особливістю маранти є те, що на ніч вона піднімає своє листя вгору, за що отримала другу назву - "молитовна рослина". Батьківщина цієї рослини - тропічні ліси Африки, тому основне завдання квіткарів створити схожі умови в квартирі.

Маранта відноситься до тих кімнатних рослин, що хоча і цвітуть, але їх квітки не мають жодного інтересу в природі. Головне листя. Ось заради нього і вирощують маранту в домашніх умовах. Цвітіння маранти в домашніх умовах домогтися досить складно, але якщо вийде, квіти зазвичай виростають білі й дрібні. Завдяки своїй відносній невибагливості, а найголовніше тіньовитривалості, маранта міцно влаштувалася в квартирах і офісах, які не можуть похвалитися великою кількістю світла. Існують повір'я, що рослина оберігає квартиру від негативної енергії, зменшує надмірну збудженість, тримає будинок в злагоді – без сварок і суперечок.

Місце розташування

Вибір правильного місця в квартирі - вже половина справи. Оптимальне місце повинне знаходитися в півтіні в літній період і під розсіяними променями сонця - взимку. Прямі сонячні промені для рослини згубні, листя маранти вицвітає, а сама рослина починає хворіти. У дикій природі маранта «ховається» в тіні високих рослин, тому на відкритому сонці практично не буває. Зверніть увагу, що біля обраного місця для маранти не повинно бути протягів.

Оптимальний полив

Земля в вазоні завжди повинна бути вологою, але заливати рослину ні в якому разі не можна. Для цього горщик для вазона краще вибирати з отвором, через який вся зайва вода може стекти. Другий варіант виходу із ситуації - при посадці рослини насипати шар дренажу, який допоможе уникнути застою води. Є види, які засуху переносять спокійно, так як у них є бульби, в яких маранта запасає воду в посушливий період. Але звичайно, краще не пересушувати грунт і намагатися поливати рослину регулярно. Для поливу не можна використовувати воду з крана, вона занадто жорстка для даної рослини, для пом'якшення слід або прокип'ятити її, або дати воді відстоятися. Якщо є можливість, то можна зібрати дощову воду, її склад для маранти ідеальний. Якщо вологість повітря буде нижче рекомендованої, то кінчики листя сохнуть і стають коричневими, і можуть навіть опадати. Ріст рослини при сухому повітрі уповільнюється.

pic

Вологість і температура

Як зазначалося, батьківщина маранти - тропічні ліси Африки, тому не дивно, що найголовнішим фактором успішного росту для цієї рослини є висока вологість. Влітку в жарку погоду маранту слід щодня обприскувати, а взимку можна обмежитися протиранням листя вологою губкою. Простий спосіб - помістити горщик з рослиною на вологий мох або на гальку, а в піддон налити води так, щоб горщик її не торкався. Висока вологість - не єдиний важливий фактор для вирощування маранти, не менш важливою умовою успішного догляду є рівна і достатньо висока температура. В літній період температура в кімнаті, де мешкає маранта, повинна бути в діапазоні +23-25°C, а взимку - не опускатися нижче +12°C.

Підживлення

Внесення добрив є обов'язковим елементом догляду цієї рослини, але тільки в період активного росту, а це час з березня по серпень. Восени і взимку підгодівлю можна не виконувати взагалі або скоротити її до мінімуму. З квітня по серпень маранту підгодовують рідким комплексним добривом для кімнатних декоративно-листяних рослин через кожні два тижні. Рослина чутлива до надлишку або перегодовування добривами, тому слід бути уважними і не перестаратися.

 

pic

Розмноження

Найпростіший спосіб розмножити маранту - поділити її кореневище, але робити це найкраще навесні при пересадці рослини. Розділені частини висаджують в невеликі горщики із заздалегідь підготовленим грунтом, після чого ємності накривають плівкою, щоб відрізаний корінь прижився. Оптимальна температура в цей період повинна бути не нижче + 20°C. Коли рослини вкоріняться і почнуть рости, плівку можна зняти. Інший спосіб розмноження - живцями: травні-червні необхідно відрізати від молодого пагона живець з двома-трьома листками. Живець поміщають в банку з водою, де він через місяць-півтора пустить коріння. Після появи коренів живець садять в грунтову суміш на основі торфу і ретельно доглядають.

Пересадка

Пересаджувати молоду рослину маранти слід щороку, а дорослу - кожні два роки. Даний процес правильніше буде назвати - перевалювання маранти, оскільки без особливої потреби кореневище краще не чіпати. Для цього потрібно придбати горщик, який трохи більший попереднього, спеціальну ґрунтову суміш для марантових, яку можна знайти в садовому магазині, і перенести рослину зі старої ємності в нову разом із земляною грудкою. Після чого свіжою землею потрібно заповнити порожній простір в горщику. Після пересадки дуже важливо не забути полити рослину.