Здавалося б, основні турботи городника закінчилися. Але це не так. До настання холодів необхідно розібратися з насінням: одне підготувати до наступного сезону, інше покласти на зберігання. Інакше ви зіткнетеся з тим, що навесні не одержите сходів.

Визначаючись з тим, що відкласти в ящик на наступні роки, пам'ятайте, що більш продуктивними є рослини, що виросли з насіння через 2-4 роки після його збору. Не варто тримати у себе насіння багаторічних цибуль, щавлю та ревеню, якщо ви не плануєте обновляти посадки щорічно, тому що багаторічна грядка служить 4-5 років, а насіння перерахованих культур за цей час втратить схожість. Виявлено цікаву залежність: насіння скоростиглих сортів швидше, ніж пізньостиглих, втрачає схожість. Зібране в сухе та тепле літо насіння, лежить набагато краще і довше, ніж тих же сортів, отриманих у вогкий і прохолодний сезон.

Чому не можна зберігати вологе насіння? Вологе насіння з домішкою вбираючого вологу сміття (мезга, полова, лушпайка) швидко розігрівається, покривається цвіллю та псується. Недостигше, дрібне, щупле насіння або насіння з незрілих плодів не тільки дає низький врожай, але також погано зберігається. Наприклад, насіння, зібране з бурих томатів, мало через рік схожість 95%, а наступного року - вже у два рази нижче.

ЗБЕРІГАЄМО ПРАВИЛЬНО

Перед закладенням насіння на тривале зберігання його очищують від сміття, калібрують за розміром, підсушують. Так, для відділення мезги, опушення або шипів, а також щоб роз'єднати злипле одне з одним насіння томату, баклажана, моркви і петрушки насипають у тканинний мішечок (на третину обсягу) і перетирають протягом 5 хв. Потім його у співвідношенні 1:3 занурюють у 5%-вий розчин повареної солі (5 г солі на 100 г води), перемішують, дають відстоятися, промивають у воді та підсушують. Для видалення насіння гороху, ушкодженого брухусом, а квасолі - квасолевою зерновкою, готують 35%-вий розчин аміачної селітри. Насіння зі шкідниками спливає.

Насіння капусти і брукви пропускають через решето з отворами діаметром 1,5 мм, а редису, редьки і дайкону – 2-2,5 см. У деяких видів капусти діаметр насіння дрібніше 1,5 см, а у посушливі роки воно завжди формується дрібним. Тоді необхідно взяти решето з отворами меншого розміру. Все дрібне насіння відкидають, а інше калібрують у соляному розчині, при цьому щупле насіння, що спливло, та сміття зливають разом з розчином, осіле промивають чистою водою і просушують при температурі 25°С, розклавши тонким шаром на тканині або таці.

У перцю вручну відокремлюють дрібне, найсвітліше та слабко забарвлене насіння. Насіння кропу, салату, пастернаку звіль-няють від сміття, просіюючи його на вітрі або за допомогою вентилятора. Супліддя столового буряка очищують на похилій дошці, на якій наклеєна ворсиста тканина (сміття затримується, а насіння скачується).

Насіння більшості овочевих культур повинно мати вологість не більше 9%, особливо якщо воно розфасоване в пакетики. Визначити без приладу вологість насіння томату, огірка, перцю можна розламавши насіннячко. Якщо це не вдається, тобто воно лише гнеться, значить, вологість вище норми.

ТЕМПЕРАТУРА ЗБЕРІГАННЯ

Посівні якості зберігаються краще, якщо насіння зберігати при температурі від 0°С до 5°С і постійній вологості повітря не більше 55%. Але такі умови створити не так вже і просто. Тому при звичайному зберіганні насіння у паперових пакетиках або матер'яних мішечках важливо стежити, щоб не було різких коливань температури і вологості.

Якщо насіння добре просушене (до 7%), то його можна зберігати у герметичній упаковці - скляних флаконах, пляшках, поліетиленових пакетах. Причому у такій тарі особливо цінні сорти досить довго тримають у льосі і морозилці. А якщо у скляну банку скласти добре підсушене насіння культур, призначене для посіву на один рік, закупорити кришкою, змазаною жиром або солідолом, і поставити в льох, то навесні не доведеться розкривати всі заготовлені пакетики.

Джерела: sadigorod.com, domovyk.com, dachnyk.in.ua