Цього літа ви зуміли виростити на своїй дачній ділянці гарний урожай овочів? Відмінно, але це тільки половина справи. Тепер головне - як можна довше зберегти його взимку.

Тривалість зберігання овочів і схоронність їхніх смакових якостей залежать не тільки від правильної підготовки (і сховища, і самого врожаю), але й умов вирощування. Так, так саме вирощування: від того, наскільки правильно ви підібрали сорти, які прийоми агротехніки використали, чи дотримувалася сівозміна. Навіть погодні умови теж мають значення.

Усі овочі, призначені для тривалого зберігання, мають бути вчасно прибрані, у суху погоду. У них не повинно бути ніяких дефектів, вони не повинні бути ушкоджені шкідниками і хворобами.

Сподіваємося, про те, що зберігати врожай необхідно в ретельно прибраному, просушеному та продезінфікованому приміщенні, знає кожний і вчасно виконав ці роботи.

Нарешті, не варто забувати, що у кожного овочу - свої секрети зберігання. Якщо їх не дотримуватися, урожай в'яне і сохне, гниє та пліснявіє, втрачає зовнішній вигляд і смак, не говорячи вже про вітаміни. Давайте ж згадаємо кращі способи зимового зберігання найбільш популярних і розповсюджених овочевих культур.

pic

КАРТОПЛЯ

Найбільш популярний овоч, що практично завжди є присутнім у повсякденному раціоні людини, - картопля. Саме вона займає більшу частину будь-якого льоху, підвалу або іншого сховища, адже обійтися без неї нам ох як не просто. Але щоб зберегти картоплю протягом всієї зими, доведеться потрудитися. У теплому приміщенні бульби досить швидко стають в'ялими і проростають. На світлі вони зеленіють, що служить показником того, що в них утворюється найнебезпечніша отруйна речовина - соланін. Надмірна вологість приводить до гниття бульб. Як же цього уникнути?

З огляду на те, що 80-90% вологість повітря і температура близько +2...+3°С - оптимальні умови для зберігання картоплі, а зберігати її необхідно в сухому, темному, прохолодному приміщенні, ідеальним варіантом буде льох або підвал, що не промерзає взимку.

Перед тим, як прибрати картоплю на зберігання, гарненько просушіть її, потримавши кілька днів на відкритій, трохи затемненій, добре провітрюваній площадці.

Після просушки відсортуйте картоплю, відкидаючи всі хворі та ушкоджені бульби. Спочатку прибирають картоплю в сарай, а коли середньодобова температура опуститься до +3...+5°С, переносять у льох. Зберігати картоплю найкраще не насипом, а в спеціальних контейнерах або ящиках, у стінках яких є невеликі отвори для доступу повітря до бульб. Висота таких контейнерів (ящиків), не повинна перевищувати 80-100 см, установити їх треба не на землю, а на спеціальний поміст висотою близько 15 см. Спорудити його можна з товстих дерев'яних брусків. Від усіх стін льоху до контейнера відстань не має бути менше чим 20 см, інакше повітря просто не зможе надходити до бульб картоплі в достатній кількості. Щоб запобігти гниттю бульб, їх можна пересипати невеликим шаром сухої тирси або здрібненого листя горобини.



pic

МОРКВА

Лежкість коренеплодів моркви в значній мірі залежить від умов її вирощування та сортів. Для тривалого зберігання необхідно вибирати моркву середніх і пізніх сортів, але перш ніж прибирати її на зберігання, коренеплоди варто ретельно очистити від бруду, видалити у них бадилля, зрізуючи його врівень з головкою, і день-два просушити на сонечку.

Найсприятливіші умови для зберігання моркви: температура +1...+2°C і вологість повітря 85-90%. А зберігати моркву, точно також як картоплю, найкраще в спеціальних дерев'яних ящиках, пересипавши тією ж тирсою, листям горобини або піском.

Існує ще один спосіб тривалого зберігання моркви, що заслужено вважається найбільш ефективним, але в той же час досить обтяжним - у глині. Візьміть 10-літрове відро, наполовину заповнене глиною, вливши в нього 4,5 л води, гарненько перемішайте й залишіть на 12 год. Потім у відро доверху додайте води і знову його вміст гарненько перемішайте, залишивши вже на добу. У результаті глина у відрі має придбати сметаноподібну консистенцію.

Як тільки глиняна бовтанка готова, потрібно взяти невеликий дерев'яний ящик, застелити його поліетиленовою плівкою і, склавши туди в кілька рядів моркву, залити її глиною.



pic

БУРЯК

Найбільш сприятливі умови для зберігання буряка: температура близько +2...+3°C при вологості повітря 85-95%. Перш, ніж прибрати буряк на зберігання, його необхідно ретельно очистити від залишків ґрунту. Не можна очищати буряк ножем або ударами один об інший. Гострі предмети та удари можуть ушкодити шкірочку коренеплодів, і навіть якщо таке ушкодження відразу буде непомітним, буряк не зможе довго зберігатися. Потім потрібно видалити все листя - бадилля, залишивши лише невеликі 2-сантиметрові черешки. Очистивши коренеплоди від залишків ґрунту, просушіть їх пару днів у тіні на вітрі. Зберігати буряк краще в нещільно закритих дерев'яних ящиках, ємкість яких не повинна перевищувати 20 кг. Якщо у вашому льосі або підвалі занадто волого, буряк необхідно пересипати тирсою, сіллю або листям калини. Відмінно зберігається буряк, якщо пересипати його сумішшю піску та крейди або сухого гашеного вапна. Так ви створите в ящиках лужне середовище, що буде перешкоджати розвитку небажаної мікрофлори. Єдине - перед уживанням буряк у цьому випадку необхідно мити більш ретельно, ніж звичайно. Для готування засипання змішайте 200 г товченої крейди (сухого вапна) з 10 кг піску.



pic

ЦИБУЛЯ І ЧАСНИК

Як цибуля, так і часник прекрасно зберігається в льохах і підвалах з температурою +1...+5°C і відносною вологістю 75-80%.

Після збирання цибулю необхідно просушити - на відкритому місці близько тижня - і обрізати її листя, залишивши зовсім невелику шийку, довжиною до 5 см. Ніколи не зберігайте цибулю та часник навалом - вони запотівають і швидко псуються.

Відмінно зберігаються як цибуля, так і часник у невеликих тканинних мішечках, підвішених до стелі. Це можуть бути мішечки з бавовни, ситцю, а ще як мішечок можна використовувати звичайні капронові колготки або панчохи.

pic

КАПУСТА

Для зимового зберігання вибирають капусту середньостиглих, середньопізніх або пізньостиглих сортів. Крім того, надзвичайно важливо дотримуватися строків збору врожаю.

До речі, не дуже давно англійські агрономи з'ясували, що найкраще зберігається капуста, зібрана в період, коли температура повітря дорівнює 0...+5°С. Пояснюється це тим, що саме при таких температурах у головках капусти сповільнюється процес дихання.

Оптимальні умови для зберігання капусти: температура від -1 до +1°C з відносною вологістю повітря 90-95%. Перед тим, як прибрати капустини на зберігання, їх необхідно відсортувати, відбираючи тільки щільні та сухі. Капустини з механічними ушкодженнями й ознаками хвороб для зберігання в льосі не годяться, вони можуть ушкодити весь урожай, навіть якщо пролежать поруч зі здоровими качанами всього кілька днів.

Зберігають капусту на стелажах, уклавши її головка до головки, корінням нагору, або просто підвішеною за корінь до стелі. Можна зберігати капусту без верхнього зеленого листя і коренів, обгорнувши головку звичайним папером (тільки не використовуйте для цих цілей газети - типографська фарба, у якій містяться шкідливі речовини, віддрукується на листях).

Джерело: domovyk.com