Сучасні діти відрізняються від дітей попередніх поколінь. Розвиток наукового прогресу, велика кількість інформації, а також стрімко мінливий темп і спосіб життя людей роблять величезний вплив на характер малюків з найперших секунд життя.

"Гіперопіка" і брак уваги

Психологи відзначають, що більшість сучасних дітей страждає або від "гіперопіки", або від браку уваги. І те, й інше сильно впливає на характер дитини та її психологічний розвиток.

Сьогодні жінки стурбовані кар'єрою нарівні з чоловіками і, ледь народивши, вдаються до допомоги няні або гувернантки. Конкурс на ринку праці величезний, тому жінки воліють свідомо скоротити свою декретну відпустку для того, щоб скоріше повернутися до трудових буднів. В результаті в тому віці, коли формується характер і психологічне здоров'я дитини, маля зовсім не бачить свою маму.

Через загостреного бажання добитися уваги батьків, дитина може багато вередувати, вести себе зухвало, провокувати батьків на емоції, а також маніпулювати дорослими. До того ж дуже часто дитина намагається замінити брак уваги іншими елементами: грою на комп'ютері, дивними захопленнями і друзями, а в підлітковому віці може зіткнутися і з серйознішими проблемами, такими як наркотики і алкоголь.

Гіперопіка також не додає дитині легкості в сприйнятті дійсності і накладає відбиток на характер в той самий момент, коли він тільки формується. Матері, які вирішили присвятити все своє життя вихованню дитини, занадто оберігають своє чадо, намагаючись захистити його від небезпек навколишнього світу. У результаті дитина виростає розпещеною, інфантильною і заляканою, нездатною приймати самостійні рішення і рухатися до своєї мети.

Пам'ятайте, що характер формується протягом перших 5 років життя дитини. Не поспішайте виходити з декретної відпустки, але й не закривайте дитину від світу в чотирьох стінах. Подумайте про те, щоб віддати дитину в ясла або дитячий сад, де він зможе навчитися соціально адаптуватися серед однолітків і вже в маленькому віці почати проявляти самостійність.

У потоці інформації

На сьогоднішній день в нашому світі циркулює величезна кількість інформації, і діти є її безпосередніми споживачами. Але проблема полягає в тому, що більшість дітей та підлітків не вміють нею користуватися і фільтрувати, у зв'язку з чим вибирають для себе тільки те, що може здатися цікавим.

Наприклад, комп'ютерні ігри з елементами жорстокості, доступність сумнівних відеоматеріалів, включаючи порнографічні, різні форуми з «дорослими» темами для бесід явно не сприяють здоровому розвитку дитини.

Накладати абсолютне вето на перегляд телевізора або забороняти користуватися інтернетом - не вихід. Спробуйте встановити фільтри в пошукові системи на комп'ютері і заблокувати ті сайти, які, на вашу думку, можуть надати поганий вплив.

Труднощі в соціалізації

Інтернет став частиною життя сучасного суспільства, тому діти вже з ранніх років вміють ним користуватися, і часом роблять це краще за дорослих. Спілкування в соцмережах є спрощеною версією нормального діалогу, тому при реальних зустрічах і контактах з однолітками дитина може відчувати дискомфорт, вести себе закрито і невпевнено. Спілкуючись в Інтернеті, діти втрачають природні комунікаційні навички, що явно буде мати свої наслідки під час дорослішання.

Пам'ятаєте, скільки часу проводили гуляючи з друзями у дворі? Спробуйте відволікти дитину від віртуального світу, зацікавивши, наприклад, спортом. Азарт і настрій на перемогу під час реальних змагань подарують малюкові такі ж емоції і такий же викид адреналіну, як і змагання віртуальні.