Ця рослина по праву вважається домашнім «улюбленцем» багатьох квітникарів, адже, крім декоративних якостей, вона має ще й цілющі властивості. Рід каланхое налічує понад 200 видів.

Догляд за каланхое досить простий, і при правильному підході ця рослина зможе радувати вас своїм цвітінням протягом довгого періоду часу.



pic

Як вибрати каланхое в магазині?

При виборі цієї рослини в магазині в першу чергу слід звернути увагу на цвіт. Найкращий варант, коли по бутонам вже можна розглянути майбутній колір квітів. Також уважно подивіться на стан листочків, вони повинні бути зеленими і пружними. Якщо в запропонованому асортименті в магазині вам вдасться вибрати екземпляр, відповідний вищеописаним вимогам, то такий каланхое при правильному догляді буде цвісти більше місяця.



pic

Температурний режим та освітлення

Оскільки каланхое - це тропічний мешканець, його батьківщина Мадагаскар, для його гарного росту потрібно досить багато світла. Найкраще розміщувати каланхое на підвіконні з східного чи західного боку в весняно-осінній період, а з південного - взимку. Оптимальна температура для вирощування - від +15 до +22 градусів. При температурі повітря менше +10 рослина починає гинути.

pic

Як потрібно поливати каланхое?

У каланхое є одна особливість, ця рослина вміє накопичувати воду в стеблах і листках, так що період засухи він переживе спокійно, набагато гірше справи йдуть з надмірним зволоженням. Коренева система каланхое досить болісно реагує на рясне поливання і з великою ймовірністю може згнити. Оптимальний полив відбувається в міру підсихання ґрунту, в сухий період два рази на тиждень, а взимку - один раз на тиждень. Слід пам'ятати, що надмірна вологість повітря при низькій температурі призводить до ураження листя або цвілевих грибів.



pic

Як і коли пересадити каланхое?

Молоді рослини каланхое слід пересаджувати раз на рік, а старі достатньо раз на два-три роки. Для пересадки слід вибирати горщик на розмір більше, ніж був попередній. Ще один необхідний атрибут - дренаж, його можна знайти в будь-якому квітковому магазині. Оптимальний дренаж повинен бути не менше двох сантиметрів, далі в горщик засипається земляна суміш. Оптимальна земляна суміш для пересадки каланхое: дернова земля, листова земля, перегній та пісок (1: 1: 1: 1).



pic

Розмноження

Розмножується каланхое декількома способами: листям, стебловими живцями, насінням, дітками. Є деякі види, на поверхні листя яких починають рости пагони з окремими корінцями, що з плином часу обпадають і самостійно вкорінюються в грунті. Як тільки вони приживаються в грунті, їх сміливо можна пересаджувати окремо. Стеблові або листяні живці можна відразу висаджувати в землю. Якщо земля досить зволожена, то рослина відразу ж приживеться. Також живці можна поставити у склянку з водою і дочекатися, поки вони пустять коріння. З кінця весни до середини літа каланхое підгодовують спеціальним добривом для кактусів і інших сукулентів один раз на місяць.