Хоча осінь практично і підійшла до кінця, роботи в саду і на присадибній ділянці не поменшало. В листопаді триває активна підготовка саду і ділянки до зими, адже саме від цього залежить майбутній урожай і зовнішній вигляд вашого саду.

Дерева та кущі

Поки не вдарили перші морози все ще можна садити кущі та дерева, які відразу ж необхідно мульчувати і вкривати на зиму. Також все ще є час на пересадку великих чагарників і дерев з грудкою землі. Щоб при переміщенні грудка не розсипалася, оберніть її щільно мішковиною і обв'яжіть синтетичною або металевою сіткою. Після пересадки обов'язково полийте і замульчуйте пристовбурні кола. Побіліть стовбури і скелетні гілки дерев. В листопаді займіться підготовкою троянд до зими: подріжте верхні пагони, видаліть неопале листя, замульчуйте грунт навколо них. При температурі повітря 1-3 °C, огорніть кущі троянд мішковиною або вкрийте спеціальним покривним матеріалом - лутрасилом.

pic

Відновлення кислотності ґрунту

Займіться дослідженням грунту у вашому саду, адже саме від його кислотності, або ж рівня PH, багато в чому залежить, як будуть проходити багато хімічні і біологічні процеси. Проби землі візьміть на глибині приблизно 20 сантиметрів, в різних місцях. Кислотність ґрунту перевіряється за допомогою спеціального індикаторного паперу - він змінює свій початковий колір. Порівнявши його із стандартною колірною шкалою, можна визначити кислотність ґрунту. Для регулювання PH проводиться вапнування ґрунту сумішшю подрібненого вапняку і доломітового борошна, багатого на кальцій і магній. Внесення цієї суміші в грунт не тільки нейтралізує підвищену кислотність грунту, але і покращує її структуру.

pic

Газон

Газон в саду стрижіть доти, поки трава продовжує ріст. Обов'язково прибирайте опале з кущів і дерев листя і видаляйте засохлу траву, інакше газон може "випріти".

Водойма

Зберіть і викиньте листя, опале на розтягнуту над водою сітку. Якщо не зробити цього вчасно, то сітка може торкатися поверхні води і листя почне гнити. До появи на водоймі крижаної кірки, відключіть і демонтуйте водяні насоси та фільтри. Очистіть їх від водоростей і мулу, фільтри промийте в проточній воді. Звільніть від залишків води ємності, поливальні шланги, водопровідні та поливальні труби, інакше при настанні морозів вони можуть вийти з ладу.

pic

Підзимній полив

Якщо в жовтні ви не робили останній полив, то все ще є час зробити це в листопаді до настання перших морозів. Полийте все декоративні та плодові рослини. Норма - від 30 до 50 літрів на дерево і від 10 до 20 літрів на кущ. Особливо рясно поливайте вічнозелені кущі і дерева, оскільки як вони продовжують рости взимку, і їм в цей період потрібна волога.



pic

Укриття рослин на зиму

Якщо ви висадили в своєму саду рослини з урахуванням місцевих кліматичних умов і вони пристосовані до морозів, то кореневу систему більшості з них вкривати не потрібно. Крім того, якщо зима виявиться теплою, підгортання штамба і надмірне укриття кореневої шийки може привести до випрівання і відмирання кори на стовбурі. А ось коріння карликових яблунь на вегетативних підщепах і теплолюбних дерев: абрикоса, персика, тощо - утепліть на 10-15 сантиметрів шаром мульчі, те ж саме стосується винограду. Також укрийте всі групи троянд, крім морозостійких сортів, та інші теплолюбні чагарники: вічнозелені гібіскус сирійський, рододендрони, гортензію садову та інші. Кореневу систему прикрийте на 15-25 сантиметрів землею або торфом, а пагони обв'яжіть нетканим матеріалом або ж хвойним лапником. Альпінарії і квітники прикрийте засохлими стеблами, листям, лапником, також можна використовувати стружку. В першу чергу захистіть від морозу манжетку, клематис, кампанулу, вічнозелений бересклет, юку. При настанні перших заморозків укрийте трави, які особливо бояться морозу: іберійку вічнозелену, лаванду, крокосмію, чебрець; і ті, які висадили цієї осені - вони слабо вкоренилися і холод їм протипоказаний.

Озимий посів

Проведіть підзимовий посів пряних і овочевих культур: ріпи, моркви, коріандру, цибулі-чорнушки, кропу, петрушки, пастернаку, ревеню і т.д. Посіви замульчуйте на 3-5 сантиметрів торфом або перегноєм-сипцем. Також можна посіяти однорічні квіткові рослини. Таким чином, ви отримаєте дешеву розсаду. Зазвичай так висівають ешольцію, календулу, флокс Друммонда, айстру китайську, іберис, аліссум, космею, тютюн запашний, матіолу, нигеллу та ін.

pic

Інструменти та інвентар

Після закінчення робіт в саду підготуйте інструменти до зимового зберігання. Очистіть їх від землі, залишків рослин, вимийте і змажте спеціальною рідиною для захисту інструментів в зимовий період, для цієї мети також підійде літол, і складіть в сухому місці для зберігання.