Дуже гарні листяно-декоративні трав'янисті низькорослі рослини, завезені в Європу із тропічних лісів Центральної і Південної Америки. У природі зустрічається по різних довідниках від 5 до 15 видів.

Це багаторічна трав'яниста рослина висотою 60-80 см. Строманта, як і всі представники сімейства марантових (калатеї, маранта, ктенанте), має гарне, досить велике листя. Рожеві, кремові та зелені неправильні смуги вздовж листа роблять цю рослину дуже стильною. Листя завжди повернене до сонця. Строманта - порівняно важка для кімнатного вирощування рослина, оскільки вона погано переносить сухе повітря (вологість повітря повинна бути не меншою 60%), помилки в поливі, різку зміну температур і протяги.

Підтримувати необхідну вологість у кімнаті допоможе електрозволожувач повітря, який необхідно періодично вмикати недалеко від рослини, а також встановлення горщика з рослиною на піддон з вологим керамзитом. При сухості повітря, під час спеки за можливістю частіше обприскуйте рослину м'якою кип'яченою водою кімнатної температури.

Бережіть строманту взимку від потоків теплого повітря (що йде від батарей опалення) і від потоків холодного повітря (що йде від відкритої кватирки).

При сухості повітря на строманті з'являються шкідники (щитівка, павутинний кліщ) Cтроманта не любить прямі сонячні промені - вони для неї шкідливі, а гаряче сонце викликає утворення сухих коричневих плям на її листях.

Місце розташування для строманти бажано вибрати несонячне, але дуже світле та тепле, де протягом усього року тримається температура не нижче 18 градусів. Забезпечте цій рослині досить інтенсивне розсіяне світло (наприклад, м'яке сонячне, що проходить через тонку світлу фіранку). При недоліку освітлення листя строманти поблякнуть і втратять своє зачарування; до того ж рослина буде дуже повільно рости або зовсім зупиниться у рості.

Строманта любить м'яку воду для поливу та обприскування. Влітку, у спекотні дні полив строманти рясний, взимку помірний. Між поливами ґрунт обов'язково повинен злегка підсохнути, інакше при перезволоженні ґрунту гниють коріння строманти і псуються листя. При дуже сухому повітрі та пересушуванні ґрунту листя рослини сохнуть з країв, згортаються у трубочку, обпадають.

У період активного росту строманти, з весни до осені, двічі на місяць у поливну воду бажано додавати комплексне добриво з мікроелементами для кімнатних квітів. Для підживлення строманти переважніше використовувати розчин натуральних рідких добрив на основі біогумусу. Будьте уважними при підживленні, оскільки переживлення чревате ушкодженням коренів і пожовтінням листя рослини.

Молоду строманту пересаджують щорічно (краще методом перевалки, взявши горщик трохи більше попереднього). Дорослу рослину пересаджують через 2-3 роки, при цьому щорічно можна замінювати верхній шар землі на свіжий ґрунт.

Строманта любить пухку та живильну земляну суміш: листяна земля, торф, перегній і пісок (3:1:1:1) з додаванням сфагнуму і шматочків деревного вугілля. Для пересадження строманти можна використовувати готовий спеціалізований субстрат для марантових (або субстрат "Пальма" з додаванням торфу). Строманту, що розрослася, розмножують навесні діленням куща, сполучаючи розмноження з пересадженням рослини. Отримані частини розсаджують у неглибокі та широкі горщики з дренажними отворами, обов'язково влаштовуючи у них шар дренажу.

При правильному догляді строманта відмінно розростається, утворюючи безліч листя чудового забарвлення.