В Громадському прес-центрі «За чесні вибори-2014!» в Рівному відбувся брифінг щодо ходу другої половини дня голосування під час позачергових виборів народних депутатів України в Рівненській області.

Так, кандидат у народні депутати у ВО 152 (м. Рівне ) Дмитро Якимець, що в нього немає інформації про порушення під час дня голосування. При цьому, кандидат буде очікувати остаточних результатів виборів в окрузі від ОВК. Лише тоді він зможе розповісти про свої плани на майбутнє, які, за його сподіваннями, все ж будуть пов’язані із роботою у Верховній Раді.

Незважаючи на будь-який результат виборів, Дмитро Якимець поважатиме вибір рівнян.

Голова правління Рівне нського КВУ Олексій Горецький повідомив, що друга половина дня голосування в області пройшла набагато спокійніше, ніж перша. Спостерігачами організації не було зафіксовано таких грубих порушень, як підкуп виборців, спроби «каруселей» тощо, які фіксувалися спершу.

Але представники РОГО КВУ виявили проблеми при організації голосування за місцем перебування. Зокрема, в ДВК 560228 (ВО 154) у с. Жорнів Дубенського району надійшло більше 20 заяв щодо голосування «на дому», до яких додавались довідки, видані Сатиївською амбулаторією практики сімейної загальної медицини. У них вказувалися діагнози виборців-пацієнтів. Це забороняється законодавством України і суперечить практиці Європейського Суду з прав людини. Крім того, в цих довідках не зазначалося, що людина не може самостійно пересуватися. З цього можна зробити висновок, що МОЗ України не роз’яснило підпорядкованим йому медзакладам, як правильно потрібно оформлювати такі довідки для виборців.

Пан Горецький розповів, що деякі ДВК Рівне нщині завчасно починають заповнювати та підписувати виборчу документацію, зокрема протоколи про підрахунок голосів, що є грубим порушенням виборчого законодавства. Такі факти спостерігачі Рівне нського КВУ зафіксували вже в ДВК 560989 (152) і 560861 (154).

Підсумовуючи, Олексій Горецький констатував, що за попередніми даними спостереження поки що день голосування на Рівне нщини проходить без системних грубих порушень. Ті окремі випадки грубих порушень, які були зафіксовані, були поодинокими і не матимуть суттєвого впливу на остаточний результат волевиявлення мешканців області. Однак остаточно можна буде говорити про це вже після завершення підрахунку голосів.