Кінець осені - ідеальний час для підготовки кімнатних рослин до зимового періоду. В цей час варто змінити методи і режим догляду за вазонами, підготувавши їх до зміни клімату в будинку. Враховувати слід температурний режим (особливо, якщо батареї працюють на всю потужність і взимку в квартирі спекотніше, ніж влітку), зменшення освітлення і сухе повітря.

Важливо встигнути до перших заморозків почати підготовку кімнатних рослин до зими і майбутнього періоду спокою. Ось деякі поради, які допоможуть підготувати рослини до зимового періоду:

Переносимо кімнатні рослини в будинок

Це актуально в тому випадку, якщо влітку вазони стоять на відкритому повітрі, на балконі, якщо це квартира, або в саду, якщо це будинок. Найчастіше на літній період на свіже повітря переносять бананове дерево, гібіскус або цитруси та інші теплолюбні рослини.

Деякі з кімнатних рослин із зменшенням світлового дня, тобто з листопада по лютий, слід утримувати в якомога більш прохолодній кімнаті. До них відносяться деякі види, які надають перевагу проводити літо на свіжому повітрі, наприклад: агава, фінікова пальма, мирт, олеандр, фуксія або гортензія. Деякі рослини потребують спокою, щоб навесні знову розквітнути: кактуси або клівії.

Підстригаємо деякі рослини

Наприклад, дурман, пасльон, пасифлора, гібіскус потребують сильної обрізки. В результаті холодів вони втрачають листя, але навесні знову розпускаються. Підстригати рослини можна невеликими садовими ножицями.



pic

Додаємо освітлення

Взимку світлий час значно зменшується, тому багато світлолюбних рослин потерпають від нестачі світла. Таким вазонам можна допомогти, встановивши біля них електричну лампу або люмінесцентне підсвічування. Коли стає темно, ці лампи слід включати, щоб для рослин світлий час доби тривав 10-12 годин.

pic

Вибираємо підходящий режим поливу

Поливати рослини потрібно з урахуванням того, що в зимовий період у деяких рослин настає період спокою. Так що насамперед слід вибрати потрібний ритм поливу. Воду слід брати сиру, заздалегідь відстояну і кімнатної температури, ні в якому разі не можна використовувати кип'ячену воду.



pic

Боремося з сухістю повітря в квартирі

Взимку всілякі батареї і калорифери наносять шкоду кімнатним рослинам, пересушує повітря, а це призводить до того, що заводяться дрібні шкідники. Тому необхідно регулярно обприскувати з пульверизатора квіти, протирати їх листя, деяким іноді влаштовувати душ. Для зволоження повітря в кімнаті потрібно використовувати зволожувач повітря - він буде корисний не тільки для кімнатних рослин, але і для вашого доброго самопочуття.



pic

Перевіряємо рослини на наявність шкідників

За час перебування вазонів на свіжому повітрі різна мошкара та мурахи можуть «переповзти» з приходом зими в будинок разом з рослинами. І тут головне ізолювати таку рослину від інших і обробити інсектицидом і тільки потім повернути його в кімнату на постійне місце.

Вибираємо ідеальне місце для різних видів рослин

На зиму рослини краще помістити в світлу кімнату з температурою 5°С -10°С. У цих умовах процеси життєдіяльності рослини скорочуються до мінімуму, зростання практично припиняється. Не слід поміщати рослини під прямі сонячні промені або в добре опалювальну кімнату, так як при цьому переривається період спокою. В якості приміщення для зимівлі рослин можна вибрати прохолодний передпокій, спальню або, в ідеальному випадку, оранжерею.

Теплолюбні види рослин можуть пропасти, якщо їх поставити на незахищене бетонне або кам'яне покриття: холод від стін передасться рослинам. Вибирайте місце, де рослинам не буде холодно, і якщо іншого місця крім підлоги не знайти, то вазон необхідно встановити на підставку.

Читайте також: Догляд за кімнатними рослинами у період опалювального сезону [ПОРАДИ]