Гуляючи осіннім парком, можна не лише любуватися переливами барв та шарудіти опалими листочками, ступаючи на них. Спробуйте зібрати з малюком матеріал для гербарію. А вдома займіться надзвичайно цікавою, творчою та пізнавальною діяльністю – виготовленням аплікації з осінніх дарунків.

Справді, дане заняття є дуже цікавим, адже під час виготовлення осінньої аплікації, дитина добре засвоїть назви рослин, які ви використовуватимете для створення свого шедевру. Якщо дитина ще зовсім маленька – є нагода вивчити пору року «осінь», яку малюк точно добре запам’ятає, адже матиме тепер багато асоціацій, що залишаться від цікавого заняття. А ще, виготовлення аплікації – нагода вивчити і закріпити назви кольорів та різні форми. Ну і, найголовніше - спільна творча справа несе купу позитивних емоцій, вражень, дитина вчиться бачити прекрасне у звичайних речах.

Отже, приступимо…

Спершу вам з малюком потрібно підготувати матеріали для виготовлення аплікації: заготуйте листочки різних форм (бажано з різних дерев) та інші цікаві речі, які можна знайти в осінньому парку: шишки, жолуді, гілочки з плодами, горішки, квіти, каштани і т. ін. Збирати матеріали для аплікації потрібно в суху погоду, адже вологі листочки після висихання стануть крихкими, з ними важко буде працювати.

Прийшовши додому, відберіть найкращі екземпляри для вашого майбутнього творіння (сухі, чисті, яскраві, міцні) та розмістіть листочки по-одному між сторінками товстої книги (яка служитиме пресом для гербарію). Візьміть стару книгу, майте на увазі, що її сторінки можуть дещо зіпсуватися, адже волога переходить з листка на сторінки. Інші ж матеріали для аплікації (шишки, гілочки…) потрібно розвісити в сухому місці. Коли листочки підсохнуть (але пам’ятайте, що важливо не пересушити їх) та випрямляться, і будуть готові усі матеріали для майбутньої аплікації - приступайте до захоплюючого заняття!

Тут вже немає жодних обмежень польоту вашої фантазії. Ви можете, наприклад, зробити класичний гербарій, приклеївши заготовлені листочки в альбом клеєм ПВА та підписавши назви рослин (так малюк легко вивчить ці назви). Аби зробити ваш гербарій більш оригінальним, можна замість того, щоби просто підписати назви рослин ручкою чи олівцем – приклеїти їх в техніці колажу (із вирізаних з журналів букв). Вирізати потрібну букву зі старої газети чи журналу – ще одне цікаве завдання для дитини, яке допоможе повторити (або вивчити) ці букви. В кінці альбому обов’язково вкажіть дату, коли був зібраний та виготовлений гербарій та впишіть імена його авторів (малюк, звісно, буде першим в списку, мама і тато – асистенти).

Підключіть до роботи різнокольорові олівці, фарби, картон, кольоровий папір і, найголовніше, - свою фантазію, та зробіть веселу і оригінальну аплікацію. Наприклад, зображення тварин:



pic

… чи осінній букет:



pic

… або симпатичний пейзаж:



pic

… словом, фантазуйте!



pic

З шишок та жолудів, які ви заготували, можна зробити кумедних чоловіків – казкових героїв. Для цього вам знадобляться, власне, шишки, жолуді, клей «Момент» (як варіант – зубочистки та шило, клей ПВА, пластилін, для того, щоб з’єднати деталі).

Шишка буде тулубом чоловічка, жолуді та горіхи – головою і ніжками, ручки можна зробити з гілочок чи зубочисток. Найбезпечніший варіант з’єднання – з допомогою зубочисток: робите отвори в деталях (за допомогою шила); вставляєте шматочки зубочисток та закріплюєте все клеєм ПВА (нажаль даний спосіб не дуже надійний, більш надійним буде спосіб скріплення деталей за допомогою клею «Момент», але його випари є небезпечними для дитини). Ще для з’єднання можна використовувати пластилін. Деталі обличчя (ніс, очі, губи) робимо з пластиліну, або домальовуємо.



pic