Беззаперечним є факт, що фікус входить в десятку найпопулярніших кімнатних рослин. І це все завдяки своїй невибагливості і оригінальному зовнішньому вигляду. Найчастіше фікус - вічнозелена рослина, але серед його видів зустрічаються і листопадні.

Підходяще місце

При виборі місця слід керуватися, в першу чергу, достатньою кількістю світла, а по-друге, можливістю провітрювати приміщення - фікусу необхідне свіже повітря, але протяги для нього згубні. Який би куточок для цієї рослини ви не виділили, врахуйте, що перестановки фікус не любить, а це значить, що переставляти і «вертіти» вазон не варто. Тільки в період літньої посухи, коли в квартирах катастрофічно низька вологість, фікус можна переставити на терасу або балкон. Головне, щоб вибране місце було не під прямими променями сонця.

Освітлення, температура

Фікусу необхідне хороше освітлення, але при цьому він боїться прямих сонячних променів, найкращим буде для цієї рослини - розсіяне світло. Для тих видів фікусів, у яких листя має темне забарвлення, відмінно підійде місце в півтіні, а от представники сімейства з строкатим забарвленням при недоліку світла втрачають свою красу, їх колір тьмяніє, ріст рослини сповільнюється, а листя опадає. Тому, в зимовий період слід подбати про додаткові джерела світла, чудово підійдуть люмінесцентні лампи. Влітку фікуси прекрасно себе почувають при температурі 25-30, а взимку їм комфортно при 16-20 градусах.



pic

Оптимальний полив

Правильний регулярний полив - одна зі складових гарного догляду за фікусом. Фікус не відноситься до тих рослин, які легко переносять засуху і про які можна без проблем забути на якийсь час. Цей вазон вимагає постійного аналізу різних кліматичних умов. Полив залежить від пори року, рівня вологості в квартирі, виду рослини і його віку, але є одна універсальна порада: землю слід проткнути пальцем, якщо він став брудним - води рослині вистачає і поливати його поки не потрібно, а якщо палець - сухий, тоді саме час налити води. Між двома поливами земля повинна встигнути висихати, оскільки зайва волога може привести до загнивання кореневої системи. Поливати потрібно теплою водою, поки поверхня грунту повністю не покриється рідиною, потім слід почекати доки вода заповнить піддон - це зайва волога, її потрібно злити. У період засухи фікус можна купати, поставивши у ванну і поливати з душу. Якщо ваша рослина досить велика і підняти її складно, то можна щодня обприскувати вазон з пульверизатора.



pic

Пересадка

Пересадку слід виконувати в тому випадку, якщо стара ємність стала занадто мала, коріння випирають через верх, а вода при поливі моментально «пропадає». Тоді слід вибрати новий контейнер, який на 3-4 сантиметри буде більше попереднього, використовувати необхідно універсальний грунт. Після вилучення фікуса зі старого горщика слід струсити стару землю, далі - помістити кореневище в нову ємність і присипати новим грунтом, після чого рослину потрібно полити. Пересаджувати фікус найкраще навесні або восени.



pic

Зимівля фікуса

В зимовий період через зниження температури, нестачі світла і низької вологості, фікуси перестають рости і скидають листя. Цей період триває з жовтня по лютий. Але якщо в квартирі є опалення і додаткове освітлення, то рослину вдається «обдурити» і вона лише трохи зупиняється в рості, але вже наступної весни почне рости з новою силою.



pic

Сезонна підгодівля

Для більш активного росту фікус, як і багато інших рослин, вимагає регулярного внесення добрив. У весняний період прекрасно підходять добрива з високим вмістом азоту, який допомагає буяти рослині в вегетативний період. Влітку підгодівля виконується мінеральними і азотними добривами, а ось в зимовий період догодовувати рослину не варто.