В осінню пору саме час задуматись про заготівлю плодів шипшини. З давніх часів часів шипшину збирали з початку жовтня, проте дати збору можуть досить сильно відрізнятись від реальних оскільки це залежить від віку рослини, місця розміщення кущів та погодних умов.

Шипшина - унікальна ягода, панацея від багатьох хвороб і справжнє джерело вітаміну С. На превеликий жаль, свіжі ягоди зберігаються не довго, тому їх потрібно використовувати практично відразу. Найпопулярнішим способом зберігання шипшини є його сушка або заморожування.

Найбільша кількість цілющих речовин у плодах шипшини міститься в період повного дозрівання. Дозрівання цих плодів, як правило, проходить у період з серпня по жовтень включно, в залежності від умов місцевості та погоди. Також слід також звертати увагу на сорт шипшини. Час дозрівання у різних підвидів може відрізнятися. Чим пізніше час збору, тим менше вітамінів залишається в плодах, а кількість цукру збільшується.

Як збирати?

У стиглому стані плоди стають яскраво-червоними і м'якими. Для сушіння ж рекомендується брати плоди трохи недозрілі, тверді, з блискучою (рідше матовою) поверхнею. Найбільший вміст вітамінів буде в твердих і великих плодах з чашолистками, що стирчать. Якщо останні щільно прилягають до ягоди, то це означає, що плоди ще не дозріли остаточно. Збирають шипшина разом з чашечками і плодоніжками. Відрізують їх після закінчення процесу просушування, коли вони легко відпадають без надмірних зусиль. Так шипшина зберігає більше вітамінів.

Потрібно розуміти, що для збору і подальшого вживання підходять лише кущі рослин, які ростуть у чистій місцевості. Не принесуть користі, а лише шкоду, ягоди, що ростуть недалеко від автомобільних доріг, підприємств хімічної промисловості та інших шкідливих виробництв. Адже, варто пам'ятати, що плодам практично будь-яких рослин властиво накопичувати токсини з навколишнього середовища.

Сушіння плодів шипшини

Ягоди після збору потрібно висушити, інакше вони втратять свої корисні властивості або зіпсуються. Робити це краще в вентильованому приміщенні, розклавши плоди на папері. Шипшина можна засушувати і в духовці. Перед сушінням урожай потрібно перебрати і викинути зіпсовані плоди. Мити їх не потрібно. Засушувати плоди можна в цілому вигляді або розрізати їх навпіл. Слід розуміти, що чим швидше сушаться ягоди, тим менше буде втрат вітамінів та інших корисних речовин. При сушіння не забувайте зрідка перемішувати плоди.

Для сушіння краще використовувати спеціальні сушильні прилади, в інструкції до яких можна знайти детальну інформацію по часу та температурі сушіння тих чи інших плодів. Але якщо Ви все ж плануєте сушити плоди у духовці, необхідно пам’ятати, що для якісного просушування потрібний постійних рух повітря і відтік вологи з духовки. Останню розігрівають до +40 ° С і витримують деко з ягодами близько години. Потім температуру підвищують до +60 ° С і сушать ще 8-9 годин. Існує ще один спосіб. Спочатку шипшина потрібно витримати 10 хвилин при температурі +100 ° С, а потім зменшити температуру до +70 ° С. Щоб плоди просушилися якісно, необхідна постійна циркуляція повітря. Для цього в духовці потрібно включити конвекцію. Якщо вона не передбачена, можна просто злегка відкрити дверцята.

Як зберігати?

Після сушіння від плодів потрібно відділити чашолистки, перетираючи їх у руками. Потім зсипати у дерев'яний ящик, картонну коробку або мішечки з тканини чи паперу і зберігати при кімнатній температурі 2-3 дні для вирівнювання вологості. Зберігати сушені плоди шипшини рекомендується в щільно закритих банках (деякі господарки, навпаки, ж рекомендують не закривати їх кришками, а зав'язати тканиною - для циркуляції повітря, щоб плоди не запліснявіли з часом), картонних коробках або тканинних мішечках. І коробки, і мішки повинні бути чистими, сухими, без сторонніх запахів. Щоб уникнути руйнування вітамінного комплексу плоди шипшини слід обов'язково тримати в темному місці. Корисні речовини в сушених плодах шипшини зберігаються протягом двох років.

Читайте також:

Чай з шипшини допоможе при застуді

Чай з калиною знизить тиск та поліпшить настрій