Ріпа - одна з найбільш древніх культурних рослин. Вона була відома народам Вавилона, Ассирії кілька тисячоліть назад. В античний час ріпа проникла в Грецію та Рим. Там її широко вирощували. Потім ріпа відправилася в європейські країни. Крім того, вирощування ріпи на власному городі – давня традиція українського народу.

Цей слов'янський "казковий" коренеплід, що колись був найголовнішим на Русі овочем, зараз користується більшою любов'ю в усьому іншому світі, ніж у нас. Особливо популярна ріпа в Азії. Там крім традиційної для нас жовтої ріпи зустрічаються сорти з білою, зеленою, рожевого, червоного і фіолетовою шкіркою і білою або жовтою м'якоттю (чим жовтіше м'якоть, тим більше каротину). Крім того, існують різновиди салатної ріпи (Кабу) і листовий (Кабун або комацуна). У першої їстівні "і вершки, і корінці" - і листя, і коренеплоди з більш м'яким смаком, ніж у ріпи овочевий. У другому - виключно листя.

Ріпа належить до сімейства хрестоцвітних – це дворічна рослина. Посадка ріпи в перший рік дає коренеплоди, а на другий з неї можна отримати насіння. Квіти у рослини жовті, невеликого розміру, мають чотири пелюстки. Насіння дрібне, поміщені в довгий стручок. Плід ріпи - м’ясистий округлий або видовжений, колір плоду жовтий рожевий або білий. М’якоть у середині біла, може бути жовтою; маса коренеплоду може доходити до одного кілограма.

Ріпа подібно редису холодостойка. Це властивість дозволяє пророщувати насіння при низьких температурах (близько 1 градуса), однак кращою температурою для посадки насіння є 4-15°. Ріпі потрібен скорочений світловий день. Ріпа вологолюбна і протягом всього періоду зростання вимагає хорошого зволоження грунту. При нестачі вологи коренеплоди виростають дрібними, з грубою м'якоттю, поганими на смак.

pic

Насіння для посадки готують подібно насінню редиски. Для поліпшення проростання їх можна замочити у воді (ємкість з насінням із закритою кришкою занурити у воду, температура якої 50-52 градуси; тривалість процедури - 20-30 хвилин). Всі знають, що насіння цієї культури не відрізняються великими розмірами, тому слід змішати в пропорції 1:5 з піском, тирсою або товченою крейдою. Якщо ж хочете розташувати їх у вигляді стрічки на папері, то відстань між сусідніми насінням має бути кратна 10 сантиметрам.

Кращими ґрунтами під посів будуть легкі та помірно вологі з невеликим рівнем кислотності – посадка ріпи в такі грунти дає кращі врожаї. Не вирощуйте культуру при наявності важких глинистих грунтів, на яких вона може вражатися кілою. Добре садити ріпу на наступний рік після помідорів, цибулі, огірків, буряків, моркви чи картоплі. Ріпа добре відгукується на наявність органічних добрив у грунті, проте їх слід вносити передчасно за рік до посадки цієї культури. Не варто садити ріпу на ділянках, де виростали її родичі по виду – хрестоцвіті. Грунт готують ще з осені, не можна вносити свіжий гній під посів ріпи. Гарний вплив на ріст ріпи здійснює деревний попіл. Він Попіл нейтралізує кислотність ґрунту.

pic

Для отримання ранньої продукції посів ріпи виробляють в останній декаді квітня. Грунт перед посівом слід розрівняти і розпушити, при необхідності можна удобрити азотними або калійними добривами. Висівання насіння проводять на глибину до 2 сантиметрів, зверху накривають землею. Для зберігання і вживання в осінній період культуру висівають влітку в кілька етапів, починаючи з середини липня. У теплицях цю культуру не вирощують. Подальший догляд за рослинами полягає в проріджуванні, проведенні поливів та підживлень. Після сходів рослини проріджують, залишаючи по 8-10 см між ними.

Ріпа раннього посіву не годиться для зберігання, її потрібно відразу вживати в їжу. Прибирати ріпу можна вибірково, коли коренеплоди досягнуть у діаметрі 6-7 см. Суцільне збирання повинне бути закінчена до настання заморозків (-3 ° С), так як підморожені коренеплоди не придатні для зимового зберігання. Зі збиранням врожаю краще не затягувати, щоб ріпа не переросла. Обережно викопуйте коренеплоди, щоб не пошкодити шкірку, в іншому випадку ріпа буде погано зберігатися. Звільніть коренеплоди від листя і землі, не залишаючи на сонці. Бадилля обрізають врівень з коренеплодом, але не пошкоджуючи м'якоті.



pic

На зимове зберігання плоди розміщують невеликими штабелями (шириною 30-40 см, висотою до 70 см на підлозі або до 40-60 см на стелажах довжиною до 1 м) і перешаровують піском. Цим досягається ізоляція одного коренеплоду від іншого, що затримує розповсюдження хвороб всередині штабеля, зменшує випаровування вологи з коренеплодів і зберігає їх свіжість. Пісок повинен бути помірно вологим, чистим, не зараженим гниллю, без домішок органічних залишків. Спочатку його насипають шаром 10 см на місце укладання ріпи. Після цього укладають коренеплоди та перешаровують їх піском по кожному покладеному ряду шаром 3-5 см. Температура повітря в приміщенні для зберігання ріпи повинна бути від 0 до ГС, а вологість 90-95%.

Користь від ріпи нашому організму велика. У деяких країнах використовують молоде листя ріпи для салатів і супів. У молодому листі ріпи вітаміну С, каротину та лимонної кислоти більше, ніж у коренеплоді. Коренеплоди ріпи вживають у сирому, пареному, вареному, тушкованому вигляді. Її можна фарширувати. Японські різновиди ріпи більш солодкі й соковиті. У них немає специфічного присмаку європейської ріпи. І їх можна вживати людям із проблемами шлунково-кишкового тракту. А ось звичайна ріпа таким хворим протипоказана. З давніх часів відвари ріпи використовували для полоскання рота при зубних болях, стоматитах і ангіні. Ріпа має антисептичну, заспокійливу, сечогінну, ранозагоювальну і протизапальну дію. Ріпа в будь-якому вигляді - одне з найбільш ефективних засобів лікування та оздоровлення кишечника. Також цей овоч застосовується при лікуванні сольових відкладень, подагри і невритів.

Джерела: ovochi.in.ua, agronomist.in.ua, domovyk.com