Монстеру дуже часто можна побачити не тільки в квартирах, але і в офісних будівлях, завдяки своєму екзотичного вигляду це рослина користується небувалою популярністю у квітникарів. У домашніх умовах такий вазон при правильному догляді досить сильно розростається, завдяки чому додає тропічну нотку в інтер'єр квартири, а от цвіте монстера виключно в диких умовах - тропічних лісах Америки і Мексики.

Монстера (Monstera) — одна з кімнатних рослин, що мають дуже великі листки і які можуть досягати до сорока сантиметрів в діаметрі. Листя дуже красиве, зверху темно-зелене з деяким відблиском, знизу зеленого забарвлення. Форма їх також декоративна, вони глибоко розсічені з дивними, візерунчастими отворами. Висота пагонів може становити 60-70 сантиметрів.

Підходяще місце для посадки

Зовнішній вигляд монстери безпосередньо залежить від обраного місця в квартирі. Якщо рослині комфортно, то воно прискорює ріст, а її листя стає дуже великим, красивим, візерунчастим. Ця рослина віддає перевагу яскравому розсіяному світлу і дуже погано реагує на потрапляння прямих сонячних променів, відмінно переносить півтінь, яку в квартирі можна зробити за допомогою щільної завіси або перегородки з пергаментного паперу. Слід пам'ятати, що оскільки монстера рослина немаленьке, а при відповідних умовах воно досить швидко росте, то місця під вазон слід виділити багато. Також потрібно ховати рослину від протягів, так як її розкішне листя може покритися плямами або пожовтіти.

Оптимальний полив

Вважається, що монстера досить невибаглива рослина, але ось те, що стосується поливу, це не зовсім так. В зимовий період зволожувати грунт у вазоні слід постійно, а в інші місяці земля в горщику повинна просихати між окремими поливами, але не пересихати. При поливі важливо враховувати габарити рослини, якщо вона сильно розрослася, то і кількість споживаної вологи слід збільшити. Також зверніть увагу на якість води, яка використовується для поливу, в ідеалі вона повинна заздалегідь відстоятися. Якщо є можливість, то квітникарі рекомендують збирати дощову воду і використовувати її для поливу кімнатних рослин.



pic

Температурний режим і вологість

Монстера - тропічна рослина, тому їй необхідна висока вологість, для цього потрібно регулярно обприскувати рослина з пульверизатора, а листя протирати губкою або чистою ганчіркою, іноді біля рослини встановлюють піддони з водою. Звичайно, для тих, хто вирішив розводити монстеру, ідеальним варіант буде придбання зволожувача повітря - так ви зможете контролювати рівень вологості в будь-яку погоду. У зимові місяці, якщо температура знижується, рекомендується скоротити зволоження. Оптимальна температура для рослини повинна бути близько +16°C- +18°C.

Підживлення

Недолік поливу і живлення може проявлятися появою коричневих, сухих плям по поверхні ліани, тому дуже важливо не забувати регулярно вносити добрива. Монстера відноситься до рослин, які вирощують заради красивого листя. Тому для неї підійде будь-яке добриво для декоративно-листяних рослин. Часто використовують азотовмісні добрива, так як вони допомагають прискорити її зростання. Вносити прикорм слід в період посиленого росту (з березня по серпень), а робити це потрібно два рази на місяць.

 

pic

 Пересадка

Пересаджують монстеру в двох випадках: якщо стара ємкість малий або рослина провела три або більше років в одному горщику. В таких випадках підбираються відповідні горщики, готується (або купується) земляна суміш і вода для поливу. Склад грунту повинен бути таким - частина торф'яної землі, частина очищеного піску, частина перегною, дві частини дерну.

 Розмноження монстери в квартирних умовах

Як правило, монстеру розмножують верхівковими живцями, у яких є бруньки. Для цього готується суміш з піску, моху і простої води, і в ній вкорінюємо зрізаний пагін. Для того, щоб допомогти рослині пустити корінці, їй слід створити умови, які близькі до природних, для цього беремо банку і накриваємо посаджений живець. Температура в такій домашній теплиці повинна становити від 24 до 30 градусів. Через якийсь час рослина пускає коріння, після цього її сміливо можна висаджувати у великий горщик з підготовленою сумішшю, яка складається з крупнозернистого чистого піску і торфу. Вкорінення відбувається приблизно протягом місяця. Також можна розмножити монстеру повітряними пагонами, їх спочатку обгортають плівкою, а після появи кореневої системи вони відокремлюються і висаджуються як самостійні рослини.