Жоржини – квіти дуже красиві і благородні. Вони радують своєю красою практично до кінця осені. Різноманітні відтінки їх забарвлення часом вражають, своєю багатогранністю, неповторністю і пишністю. Саме тому викопування і підготовка жоржин до зимівлі - одне з найскладніших завдань у роботі садівника в осінній час.

Підготовка до викопування

Перш ніж зайнятися прибиранням бульб жоржин, проведіть грунтовне прибирання земляного покриву навколо них: викопайте і викиньте слабкі рослини, кущі, уражені вірусними хворобами, видаліть разом з грудкою землі і спаліть. Таким чином, ви виключите можливість перенесення різного роду хвороб на здорові рослини. Копати бульби жоржин починайте тільки після перших серйозних заморозків в гарну суху погоду.. Жоржини необхідно якомога довше залишати в землі, так як навіть після легких заморозків бульби цих квітів продовжують рости.

Викопування

Перед викопуванням, стебла обрізають гострим ножем, секатором, або маленькою садовою пилкою на висоту 5-15 см ,а кущ слід обкопати по колу на відстані близько 25 сантиметрів. Далі заведіть лопату, а краще вила, під бульбу і, притримуючи за залишки стебла, акуратно витягніть його. Не слід піднімати жоржини за обрубки стебел й енергійно обтрушувати від землі. Це може призвести до надламу коренеплоду біля основи й загибелі рослини взимку. Тому бульби піднімають із грудкою землі й акуратно ставлять на рівну поверхню. Якщо ґрунт важкий, глинистий, його обережно зчищають руками. Легка піщана земля обсипається сама. Сушити бульби жоржин в треба добре провітрюваному приміщенні при кімнатній температурі; якщо стоїть сонячна і суха погода, то можна сушити прямо на вулиці. Приблизно через тиждень за допомогою гострого ножа очистіть бульби від дрібних корінців і вкоротіть стебла до 3-4 сантиметрів.



pic

Ділення бульб жоржин

Наступна операція - поділ гнізд бульб, або кажучи простіше поділ кореневища на окремі частини, які вже безпосередньо будуть висаджуватися. Розділяти кореневища краще восени, так як до весни бульби більшості сортів жоржин загрубіють, і розрізати їх буде дуже важко. З іншого боку, навесні будуть чітко видні пророслі бруньки, а при виконання цієї процедури бульби восени не завжди зрозуміло - де вони будуть пробиватися. Але все ж, більшість садівників виконують цю роботу саме восени.

Занадто тверді найдрібніші бульби і такі, у яких тонкі і невеликі шийки, можна зовсім не ділити, а закласти на зберігання окремою групою. У наслідку при поділі бульб у кожного діленця залиште шматочок шийки з бруньками - якщо цього не зробити, то жоржини не проростуть. Щоб остаточно видалити бруд, що залишився, всі поділені рослини варто ретельно помити.

Потім обріжте кінчики бульб і уважно оглядайте місця зрізів: коричневий, іржавий або будь-який інший темний колір говорить про те, що почався процес гниття бульби. Обріжте бульба вище, щоб з'ясувати, наскільки ураження глибоке. Якщо дійдете до світлої ділянки, і при цьому від бульби збережеться хоча б третину, то її можна залишати на зберігання. А якщо залишилося менше третини - викидайте без жалю.

Маркування бульб

Коли поділ бульб закінчено, слід їх промаркувати. Пишіть достатньо інформації, щоб не заплутатися навесні в сортах. Має сенс відзначити особливим чином бульби, отримані з найбільш сильних рослин, навесні їх можна буде використовувати для живцювання. Етикетки для запису сорту краще зробити із фольги, паперові можуть розбухнути від вологи, або їх можуть з’їсти миші, і на наступний рік ви не будете знати де котрий сорт.



pic

Зберігання бульб

Існує безліч способів зберігання жоржин, однак у всіх випадках існує необхідність забезпечення стабільної температури: 2-5 градусів тепла і відносну вологість 70-80%. При більш низьких температурах посадковий матеріал може перемерзнути, а якщо температура буде вище, почнуть розвиватися гнильні мікроорганізми, а самі бульби можуть передчасно прорости.

  • В один шар в ящиках з садовим грунтом

    Якщо у вас є велике приміщення, то підсушені бульби розкладіть в неглибокі ящики одним шаром, і присипте зверху торфом, вологим піском або садовим грунтом товщиною 7-9 сантиметрів, не покриваючи при цьому самі стебла. Бульби знаходитимуться в природних умовах, відмінно провітрюватимуться і їх легко буде контролювати протягом всього періоду зберігання.

  • У кілька шарів з піском, мохом, вермикулітом або перлітом

    Якщо великого приміщення немає, бульби можна скласти в декілька шарів, але тоді покриває матеріал повинен бути особливо повітропроникним. Садова земля в цьому випадку не підійде. Можна спробувати пісок, тирса, попіл, мох (сфагнум), вермикуліт або перліт. Варіант зі сфагнумом розглядайте, в крайньому випадку - в процесі зберігання мох часто пересихає, і починає відбирати вологу в бульб. Якщо ж почати зволожувати мох, це може спровокувати загнивання посадкового матеріалу.

  • Використовуючи суміші з торфом і піском

    З іншого боку, купівля вермикуліту та перліту коштує чимало. Тому є компромісний варіант використання цих компонентів в суміші з торфом і піском. При цьому пропорції можуть бути досить вільні, хоча і залежать від провітрюваності і вологості приміщення. До недоліків цього способу можна віднести те, що ви не зможете візуально оцінити стан бульб в нижніх шарах. А між тим, оглядати і перевіряти посадковий матеріал слід не рідше, ніж раз на місяць, видаляючи всі бульби з ознаками гнилі. Ще один досить поширений спосіб зберігання - великі ємності заповнені піском. Бульби в них зберігаються відмінно, але паростки і коріння з'являються раніше, ніж в вермикуліті.

  • Використовуючи парафін

    Парафін (можна звичайні свічки) розтопити на водяній бані на середньому вогні. Після чого будьби занурюються у парафін по черзі з двох сторін бульби. Робити це потрібно дуже швидко, так як парафін має властивість миттєво застигати. Потім оброблені бульби складаються в окремі ящики за сортами і виставляються в комору або на балкон. Головна умова ефективності такого зберігання полягає в тому, щоб місце, куди будуть поміщені бульби, було прохолодне і не сире.

  • У поліетиленових пакетах з вермикулітом

    Багато садівників зберігають бульби жоржин в в поліетиленовій харчовій плівці або в пакетах з вермикулітом. Перевагою є те, що стан бульб можна буде перевірити досить легко, завдяки знаходженню їх в прозорій упаковці. Але у цього способу є істотний недолік: вермикуліт акумулює вологу, а при підвищенні температури волога може викликати передчасне проростання бульб.

  • У холодильнику

    Якщо у вас немає ні погреба, ні іншого відповідного приміщення для зберігання бульб - це не біда. Невелику кількість бульб жоржин можна зберегти і в квартирі, наприклад, в холодильнику. Покладіть їх в поліетиленовий пакет з дірками, засипте тирсою і зберігайте до весни в овочевому відділенні.

Читайте також: Жоржини: посадка і догляд в саду