З настанням осені на садовій ділянці скупчується багато опалого листя. Збір листя восени - трудомістка робота, яка займає багато часу і сил. Крім того, від зібраного листя потрібно якось позбутися або знайти місце для його зберігання.

У хорошого садівника навіть торішнє листя приносять користь. Якщо ви восени спалили все опале листя, то неодмінно пошкодуєте про це навесні. Однак, щодо доцільності збору листя є дві абсолютно протилежні думки. Противники збору листя вважають, що в опалому листі ховаються збудники хвороб і шкідники, і його треба позбутися. Інші наполягають на тому, що опале листя - цінна добавка для грунту, а ще воно не дозволяє землі промерзнути, і весняні паростки починають свій розвиток прямо під снігом. То яку ж користь можуть принести опале листя?

Листяний перегній

pic

Зібравши листя, зволожте його, щільно укладіть і утрамбуйте. Є кілька варіантів тари: спеціальна конструкція для листя, розміром метр на метр або більше з відкритим верхом або мішки з товстого поліетилену для садових відходів, проколоті в декількох місцях.

Також можна купити спеціальні мішки для листяного перегною, які продаються в садових центрах. Зібравши листя, розмістіть його на період визрівання в затишному куточку ділянки, постійно підтримуючи високу вологість. Молодий перегній дозріє через 0,5-1 року, а витриманий перегній можна отримати через 1,5-2 роки.

Також можна частину опалого листя, попередньо подрібнивши, додати до вже існуючої компостній купи, особливо якщо ви вже заклали туди у великій кількості зелені садові та овочеві відходи. Листя стане грубим матеріалом, який врівноважить в компості зелені відходи.

Мульча

pic

Розташуйте мокре опале листя на незайнятих ділянках грунту. Вони стануть природною мульчею, перешкоджаючи росту бур'янів, вимиванню з грунту мінералів і вивітрюванню. На глиняних грунтах не буде утворюватися тверда кірка, оскільки мульча не пропускає сонячні промені.

Поверхневі і грунтові бактерії в шарі мульчі почуваються прекрасно і користуються зеленою масою мульчі як додатковим джерелом корисних поживних речовин. Також шар органічної мульчі являє собою своєрідне сховище для дощових черв'яків і аналогічних грунтових тварин, які покращують структуру грунту. З настанням весни зберіть листя за допомогою граблів або просто перекопайте з грунтом.

Покривний матеріал

pic

Сухе листя можна використовувати як утеплюючий та теплоізоляційний матеріал для укриття троянд на зиму. Таким же чином можна вкривати гортензії та інші теплолюбні чагарники, які бояться морозів, а також рослини в горщиках.

Щоправда, використовувати рекомендується тільки абсолютно сухе листя здорових рослин. В іншому випадку можуть завестися шкідники і початися хвороби.

Експрес-компост

pic

Подрібніть і змішайте опале листя листопадних дерев разом з однорічними бур'янами. У бур'янів видаліть коріння, квіти і насіння. Укладіть все в пластикові пакети для компостування. Час від часу трусіть пакет або ж перемішуйте його вміст, щоб компост вийшов рівномірним.

Коли розкладання закінчиться, ви отримаєте дрібний високоякісний грунт для ніжних рослин. Майте на увазі, що дуже швидко (менше року) розкладаються листя листопадних дерев, таких як: береза​​, дуб, клен, ліщина, плодові. Листя вічнозелених і хвоя розкладається значно довше - до 3 років, так що цей матеріал краще не використовувати. А якщо нічого іншого немає, то для прискорення процесу обов'язково подрібніть їх.

pic

Окрім того, використовуйте опале листя для декору. Зберіть найоригінальніші і гарні листочки і зробіть з них осінні декоративні композиції, також їх можна використовувати для занять з дітьми.

Читайте також:

Осіння посадка квітів у саду

Вирощуємо лісові гриби

Догляд за плодовими деревами восени