Канна родом з тропіків Південної Америки. В Європі ця квітка як декоративна рослина почала вирощуватися лише з 17 століття.Різні види канни, а їх близько 50, зовні дуже відрізняються один від одного, тому дуже складно повірити, що всі вони належать до одного роду. Та найчастіше ця рослина являє собою великі загострені пурпурні чи зелені листочки, які влітку прикрашені жовтими або яскраво-червоними квітами. Цвіте канна досить довго: з початку липня аж до самих заморозків.

Канни - вихідці з тропіків і субтропіків Азії, Африки й Південної Америки, де вони ростуть на берегах річок і струмків. Їх можна зустріти як на рівнинах приморських районів, так і у високогір'ях Анд. Місцеве населення навіть культивувало канни як кормову, харчову й лікарську рослину.

pic

Фахівці розділяють канни на 3 основні групи залежно від їхнього росту. До першої групи відносять низькорослі (0,7-1,6 метри) канни Крозі, які відрізняються гарними квітками, що за формою нагадують квітки гладіолуса. Представники другої групи - це високорослі (1,5-3 м) листяні дрібноквіткові канни, головною прикрасою яких є їхнє велике листя зеленувато-фіолетового або фіолетового кольору. Третя група містить у собі орхідеєподібні канни, що досягають у висоту 2 метрів з мальовничими квітками висотою близько14 см, схожими на квітки орхідеї.

pic

Канни є досить теплолюбними і світлолюбними. Для висадження канн на ділянці вибирають найосвітленіше й тепле місце, до того ж добре захищене від холодних вітрів. Після цього на дно підготовленої лунки глибиною 50 см, кладуть кінський гній, потім шар землі з перегноєм (20 см), а зверху присипають піском, щоб охоронити кореневища від гниття. Зверху укладають кореневище канн й засипають шаром землі, рясно поливають. Оскільки канни - рослини тропічних широт, у спекотну погоду їх варто часто поливати, випереджаючи поливи прополкою й розпушуванням ґрунту. Для забезпечення повноцінного цвітіння протягом усього періоду вегетації канни вдобрюють один раз на місяць, по черзі застосовуючи повне мінеральне й органічне добрива. Щоб подовше продовжити цвітіння канн, варто вчасно видаляти на квітконіжках засохлі квіти. До кінця літа полив рослин поступово скорочують для того, щоб до моменту викопування зовсім його припинити.

pic

Розмножують канни вегетативно: діленням коріння, але можна посадити насіння, а потім отриману розсаду розсадити на постійне місце. Канна рослина потужна, тому садимо одну рослину від іншого десь на 60 см. Для того, щоб канна зацвіла якомога раніше, висаджуємо її спочатку в горщики, тримаємо в теплі десь до того часу, як закінчаться заморозки. Тільки після цього садимо на постійне місце в грунт.

pic

Після настання перших заморозків стебла рослин зрізують на висоті близько 15 см, а кореневища викопують разом із грудкою землі й добре просушують на сонечку або в півтіні. Зберігають їх у підвалі або у прохолодних кімнатах, уклавши рядами в ящик і засипавши сухим піском. Оптимальна температура для зберігання - 5-7 С. Ті кущі, які ще цвітуть, можна пересадити в контейнери, так як канни пересадку переносять добре і вони будуть довго цвісти в приміщенні. Навесні їх можна розділити і висадити у відкритий грунт.

pic

Висаджують канни в центрі квітника, так як вони дуже високі, висаджують близько басейну, в групових посадках, дуже добре виглядають на тлі газону. Канни добре виглядають в оточенні однорічників: низьких жоржин, чорнобривців, цинерарії. Декоративно виглядають канни і для озеленення балкон і терас. Яскраві, елегантні квітки й велике листя канн додадуть вишуканості вашому квітнику, і послужать відправною крапкою в доборі колірної гами для всієї ділянки.

Читайте також: Основні поради з підготовки зберігання гладіолусів