За церковним календарем на 19 вересня припадає Спомин чуда Архістратига Михаїла, або, по-народному, - Михайла Чудотворця. День святого Архистратига Михаїла відзначають в Україні кілька разів на рік - 21 листопада і так зване Чудо святого архангела Михайла - 19 вересня. Михайлове Чудо святкували дуже просто: цього дня не працювали, казали тільки правду і милували убогих.

В українському народному календарі день, коли відбуваються чудеса й всілякі загадкові пригоди. Це 19 вересня, коли православна церква згадує чудо Архістратига Михаїла — як у місті Хонех, у Фрігії, архангел врятував від зруйнування церкву — повернув у протилежний бік воду, якою мали її затопити. В Україні Архістратиг Михаїл є одним із найбільш шанованих святих, небесним покровителем Києва. В народній уяві св. Михайло постає славним воїном-захисником знедолених і немічних, і водночас суворим суддею: відводить душі померлих на небо і зважує на терезах їхні добрі й погані вчинки. Архангела Михайла прославляють і за багато інших вчинених їм дивовиж. Якщо вірити свідченням літописців, святий являвся під час взяття Новгорода, рятував Рим від чуми і навіть допомагав Жанні д’Арк здійснити мету її життя – коронувати Карла VІІ у французькому Реймсі.

Чудом у святі Архангела Михаїла священники вбачають саме спасіння людей. За переказами, наші предки в цей день намагалися дотримуватися посту, не працювати тяжко, адже святий Михаїл у вигляді бідного старця ходить по землі й перевіряє, як його шанують. Гріхом вважалося на Михайла сіяти, орати, рубати дрова, мазати хату, будувати, копати, пекти хліб і т.д. Можна було лише варити, пасти, виконувати дрібну хатню роботу, годувати худобу та птицю. На тих, хто намагався працювати в Михайлове Чудо, як правило, чекали неприємні сюрпризи - навіть найпростіша робота йде не так як треба, ламається техніка та обладнання. "Михайлове чудо" народ вважає "значущим", "суворим", й таким, що карає. Адже тих, хто в цей день працює, святий Михаїл змушує викидати різні "чудасії", кажуть люди. Виняток становлять тільки ті люди, які працюють не по своїй волі, а з примусу керівника. У такому випадку вся відповідальність лягає саме на нього. Також виключенню піддаються ті люди, які роблять добрі справи в цей день.

В багатьох селах на це свято організовували храмові або престольні празники, ходили один до одного в гості. Обов'язково на Михайлове чудо потрібно полюбовно вирішувати сімейні справи та приватні проблеми - брататися. Напередодні Михайлова Чуда господині пекли пироги з начинкою з нового врожаю, а чоловіки ставили до цього дня пиво і медовуху.

Починаються михайлівські ранки - ранкові заморозки.

Крім того, кажуть, що цього дня небажано мити голову - можна "змити розум".

Народні прикмети:

Якщо вранці на деревах є іній - чекай багато снігу взимку.

Якщо листя з осики падає обличчям "угору" - зима буде холодною, а якщо навпаки - теплою.